Ga naar hoofdinhoud

Eerste whitepaper WEG over tandwielkasten in 4-delige serie

Tandwielkasten zijn een van de belangrijkste onderdelen in allerlei aandrijvingen in de industrie (foto: WEG)

WEG heeft zijn eerste whitepaper over tandwielkasten gepubliceerd, waarin een beknopte inleiding over tandwielkasttechnologie wordt gegeven. De gids ‘Wat machinebouwers en operators moeten weten over tandwielkasten’ kan kosteloos worden gedownload.

Hoewel engineers en inkopers verantwoordelijk zijn voor het selecteren van de tandwielaandrijving, zijn ze meestal geen experts in tandwielkasttechnologie. WEG wil met de nieuwste gids de verschillen in typen tandwielkasten aan bedrijven en ingenieurs duidelijk maken om het besluitvormingsproces te vereenvoudigen.

Goed inzicht in basisprincipes

Tandwielkasten zijn een van de belangrijkste onderdelen in allerlei aandrijvingen in de industrie. Ze zorgen voor de overbrenging van de juiste beweging en kracht voor de soepele aandrijving van een machine. De gids van WEG is een eenvoudig te begrijpen inleiding over tandwielkasten zonder lange uitwijdingen en geeft een goed inzicht in de basisprincipes en geschikte toepassingen.

Typen tandwielkasten

In de gids worden de verschillende typen tandwielkasten en hun classificatie uitgelegd om ingenieurs te helpen het juiste type tandwielkast voor de toepassing te kiezen. De gids omvat:

•             Rechte tandwielkasten (axiale assen)

•             Vlakke tandwielkasten (parallelle assen)

•             Kegelwieltandwielkasten

•             Haakse tandwielkasten (wormwiel)

•             Planetaire tandwielkasten

Elk type tandwielkast heeft zijn eigen configuratie, kenmerken en voordelen. In de gids worden de verschillen tussen alle typen en de voor- en nadelen van elke tandwielkast beschreven om inkopers in de industrie te helpen de juiste keuze te maken uit het grote scala aan opties.

Smering of extra koeling

Haakse tandwielkasten bestaan bijvoorbeeld uit de worm en het wormwiel, waarbij een hoge overbrenging in een kleine ruimte mogelijk is. Echter vanwege de wrijving die op de contactvlakken van worm en  wormwiel optreedt is het rendement van de tandwielkast lager dan bij een rechte tandwielkast. Dit probleem kan indien nodig door goede smering en extra koeling bij hoog vermogen worden gecompenseerd, zoals in de gids wordt beschreven.

“Er is heel veel informatie te vinden over tandwielkasten, maar die is niet altijd even duidelijk of correct”, legt Marek Lukaszczyk, marketingmanager voor Europa bij WEG uit. “Het team van WEG doet zijn best om ingenieurs te helpen de juiste tandwielkast voor hun toepassing te kiezen en daarbij enkele misvattingen de kop in te drukken.

Ontwikkelingen op elektronisch vlak

“De ontwikkeling van tandwielkasten en motorreductoren is in een zeer vergevorderd stadium. Er zijn nog maar weinig verbeteringen mogelijk in materialen, ontwerpen en rendement, waardoor nieuwe ontwikkelingen eerder op elektronisch vlak te verwachten zijn. Ingenieurs moeten begrijpen hoe deze machineonderdelen geïntegreerd kunnen worden in hun toepassing en het algehele digitale fabriekssysteem.”

De whitepaper ‘Wat machinebouwers en operators moeten weten over tandwielkasten’ kan hier worden aangevraagd. 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven