Ga naar hoofdinhoud

Eerste Eco-marathon auto’s op kenteken

Team TU/ecomotive wilde behalve een zuinige ook een mooie auto bouwen (foto: TU/ecomotive)

HAN Hydromotive en Team TU/ecomotive verschijnen op 16 mei met wegwaardige auto’s aan de start van Shell Eco-marathon Europa in Rotterdam. De wagens met een gemiddeld verbruik van 1 op 500 nemen het op tegen 3.000 leeftijdsgenoten uit heel Europa en Afrika om te zien wie het verst kan rijden op zo min mogelijk brandstof of kWh.

Met het stratencircuit creëert de oliemaatschappij een realistische omgeving om de brandstofefficiëntie van voertuigen te testen. Twee Nederlandse teams doen nu met een Shell Eco-marathon voertuig dat echt de openbare weg op mag. Zij brengen de techniek van morgen vandaag al naar de openbare weg.

Op kenteken

HAN op Shell Eco-Marathon
HAN Hydromotive heeft de Arvan Inspire II op kenteken laten zetten (foto: HAN Automotive).

Na een aantal jaren op het Shell Eco-marathon circuit te hebben gereden, wilde HAN Hydromotive zijn techniek van het circuit naar de straat brengen. Hiervoor moesten de teamleden wel een aantal aanpassingen doen wegens richtlijnen die niet gelden bij Shell Eco-marathon, maar wel op de openbare weg. Het was een uitdaging om deze aanpassingen aan de Arval Inspire II te doen zonder al teveel gewicht toe te voegen, maar het is gelukt.

Voor de TU/ecomotive was het uiterlijk van de Ecomotive 02 belangrijk. Uiterlijk is een belangrijke verkoopargument voor een auto, dus moest de auto vooral mooi zijn. Het voertuig heeft leren bekleding, goede vering en navigatie- en audioapparatuur aan boord. Dat is een luxe uitrusting voor een auto die tien keer zuiniger is dan de gemiddelde elektrische auto van nu en goedkoper om te bouwen dan een Renault Twizy. Volgens het team wordt het voertuig de goedkoopste en meest efficiënte elektrische auto op de markt.

Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon Europa begon in 1985 op het Paul Ricard Motor Circuit in Le Castellet, in Zuid-Frankrijk. In 2012 werd de competitie voor het eerst verreden op een stratencircuit. Door de uitdaging naar de straten van Rotterdam te brengen, wordt gedemonstreerd hoe nieuwe technologie in het hart van een stad kan werken.

De Shell Eco-marathon wordt gehouden in Europa, de Verenigde Staten en Azië. De Europese editie verwelkomt ieder jaar drieduizend talentvolle jongeren van middelbare scholen, universiteiten en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit meer dan twintig Europese landen. De bedoeling is dat de deelnemers zo zuinig mogelijk rijden in een zelfgemaakt voertuig. De winnaar is het team dat dankzij het creatieve ontwerp en technische kennis het verst rijdt op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof.

Bekijk filmpjes van de Arval Inspire II ………

……… en van de Ecomotive 2.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven