Ga naar hoofdinhoud

‘Een platform dat zich onderscheidt in openheid en functionaliteit’

Walter Nieboer van Robot ART (l): “De eerste ervaringen met ctrlX waren meteen positief”. Rechts Werner Knapen van Bosch Rexroth (foto: Bosch Rexroth)

Bij Bosch Rexroth zijn ze al langer overtuigd van de meerwaarde van ctrlX AUTOMATION. Maar het gaat er natuurlijk om dat de gebruikers van het modulaire besturingsplatform dat zijn. Een van die gebruikers is robot-automatiseringsbedrijf Robot ART. Dit bedrijf zocht voor een standaard palletiseringssysteem naar een moderne PLC met Rest API. Die vond het bedrijf in de ctrlX CORE.

Robot ART is een relatief jong bedrijf in de industrie. Van een fijnmazig netwerk van leveranciers is dus ook nog geen sprake, vertelt Walter Nieboer, Application Engineer Robotics. “Daarom zijn we gewoon eens gaan googelen. Voor ons palletiseringssysteem hebben we een heel eigen interface ontwikkeld. Dat wilden we graag blijven gebruiken, dus zochten we naar een besturingsplatform met Rest API. Toen we lazen over ctrlX AUTOMATION, werden we meteen nieuwsgierig.”

Keuze voor de toekomst

Op uitnodiging van Nieboer en Robot ART-eigenaar Willem van Dam brachten accountmanager Werner Knapen en engineer Michel van den Elzen van Bosch Rexroth een bezoek aan het Nieuwkoopse bedrijf. Hun demo viel direct in de smaak.

“Natuurlijk hadden we onze research gedaan”, legt Van Dam uit. “Maar na de presentatie van Werner en Michel waren we nog enthousiaster dan we al waren. Enerzijds omdat deze oplossing volledig beantwoordde aan onze vraag. Anderzijds omdat de keuze voor een PLC wat ons betreft een keuze is voor de toekomst. Dit platform onderscheidt zich in openheid en functionaliteit: we kunnen het de komende jaren helemaal naar eigen behoefte samenstellen en modulair aanvullen.”

Vereenvoudigde automatisering

Volgens Knapen speelt softwareontwikkeling een steeds grotere rol bij het ontwikkelen en bouwen van machines. “Daarom hebben we een oplossing ontwikkeld die de wereld van de automatisering vereenvoudigt en de problemen van onze klanten oplost. ctrlX AUTOMATION is een platform dat de beperkingen van eerdere oplossingen wegneemt. Van die meerwaarde waren we zelf al overtuigd, maar we zijn natuurlijk pas echt tevreden als de gebruikers die meerwaarde bevestigen.”

Bij Robot ART zagen ze al snel dat ze een goede keuze hadden gemaakt. “De eerste ervaringen waren meteen positief”, aldus Nieboer. Eerst met de virtuele ctrlX CORE, daarna toen de fysieke ctrlX CORE er was. Het instellen van de Ethercat was bijvoorbeeld zo voor elkaar, waardoor we meteen met onze robot konden communiceren. Het besturingsplatform is supertoegankelijk, een feestje om mee te werken.”

Eigentijdse PLC

Omdat Robot ART een ambitieus bedrijf is met veel jonge medewerkers, vindt Van Dam het belangrijk om te werken met toepassingen die hun robots verder kunnen brengen. “Moderne medewerkers moeten kunnen werken met moderne mogelijkheden, zoals een eigentijdse PLC. Met dit platform hoeven we ons niet te laten remmen in onze ambities. Sterker nog: ctrlX gaat ons helpen om die ambities alleen maar te laten groeien.”

Meer over het ctrlX platform en de samenwerking tussen Bosch Rexroth en Robot ART is te lezen in de komende editie van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven