Ga naar hoofdinhoud

E.D.&A. automatiseert verder door integratie 3D AOI machine in productie

Door de aanschaf van de extra 3D AOI machine slaagt E.D.&A. erin om de THT-lijn voor een groot deel te automatiseren (foto: E.D.&A.)

Elektronica- en besturingsfabrikant E.D.&A. investeert in een extra Viscom full 3D Automated Optical Inspection-machine (AOI) in het kader van hun visie op verdere kwaliteitsbewaking. De nieuwe machine wordt achteraan in de THT (Through Hole Technology) lijn geplaatst, waardoor deze lijn grotendeels geautomatiseerd wordt.

Door de aanschaf van de extra 3D AOI machine slaagt E.D.&A. erin om de THT-lijn voor een groot deel te automatiseren: robots plaatsen de componenten (grotendeels) automatisch, AOI-inspectie (Automated Optical Inspection) op de aanwezigheid en polariteit van de componenten, selectief solderen van de componenten en daarnaast de optische inspectie van de solderingen aan de onderzijde van de print met de nieuwe 3D AOI.

Hiermee ronden ze een laatste belangrijke stap af die de kwaliteit verder zal verhogen in hun Factory of The Future. De nieuwe machine zorgt voor een heel korte feedbacklus, waardoor er geen escalatie van eventuele reeksafwijkingen kan plaatsvinden.

Inspectie solderingen

E.D.&A. koos voor de Viscom full 3D AOI machine S3016 Ultra, wat belangrijk is, omdat zo ook onder andere de lead protrusion (pinlengte) geverifieerd kan worden. Hierop zijn bepaalde normen van toepassing en bovendien zijn deze pinlengtes extra belangrijk voor producten die worden ingebouwd.

Deze nieuwe machine heeft niet alleen een 3D-bottom camera, maar ook nog acht zijdelings geplaatste camera’s die een schaduwvrije inspectie onder een hoek bieden wat zorgt voor een goede beeldreconstructie. Deze camera’s bieden een hoog gebruiksgemak voor de operatoren: een klaar en duidelijk beeld maakt een juiste interpretatie en correcte herstelling van de eventuele afwijking mogelijk.

Testresultaten gekoppeld met serienummerdatabase

Het is een optische machine, wat maakt dat deze ook serienummers kan inlezen. Mooi meegenomen dus, want de resultaten van de inspectie kunnen eenvoudig verstuurd worden naar de serienummerdatabase. Zo kan men bij E.D&A. waarborgen dat afwijkingen hersteld worden alvorens de besturingen verder te verwerken.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven