Ga naar hoofdinhoud

Druk op maritieme industrie door ratificatie ballastwaterverdrag

Vanaf 8 september 2017 moeten schepen voor de vernieuwing van hun IOPP certificaat een ballastwater behandelingssysteem hebben geïnstalleerd (foto: Paul Quaedvlieg)

Het ballastwaterverdrag is eindelijk geratificeerd, zo maakte de International Maritime Organization (IMO) op 8 september 2016 bekend. De officiële ingangsdatum is vastgesteld op 8 september 2017. Na die tijd moeten vrijwel alle zeeschepen binnen 5 jaar van een ballastwater behandelingssysteem voorzien zijn. Dit betekent een grote investering voor scheepseigenaren en druk op de maritiem-technologische sector om binnen de gestelde periode de nodige systemen te leveren én in te bouwen.

Vanaf 8 september 2017 moeten schepen voor de vernieuwing van hun IOPP certificaat een ballastwater behandelingssysteem hebben geïnstalleerd. In de praktijk komt het er op neer dat in een periode van 5 jaar na de ratificatie alle schepen een dergelijk systeem moeten hebben. Dit betekent dat de leveranciers van deze systemen de productie flink moeten opschroeven om aan de vraag te voldoen. Ook dienen onderhoudswerven rekening te houden met langere ligtijden van de schepen aan de werf.

imo-ballastwaterverdragNetherlands Maritime Technology (NMT) is blij met de ratificering. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de bescherming van het mariene milieu. Tegelijkertijd betekent dit een uitdaging voor de maritieme toeleveranciers en de scheepswerven. NMT houdt de situatie scherp in de gaten en informeert proactief haar leden en scheepseigenaren, zowel in Nederland als in Europees verband. De verwachting is dat er het komend jaar via diverse kanalen aandacht wordt besteed aan dit onderwerp. NMT neemt waar mogelijk deel. Ook bekijkt NMT welke gevolgen dit heeft voor haar leden en waar nodig spant NMT zich in om de belangen van haar leden te behartigen.

Ballastwaterconventie

Op 15 februari 2004 is de Ballastwaterconventie aangenomen door de IMO. Het transporteren van ballastwater van de ene naar de andere locatie kan leiden tot ecologische schade aan de omgeving, die vaak onomkeerbaar is. De conventie is gericht op het voorkomen van de verplaatsing van schadelijke aquatische organismen en ziektekiemen door het lozen van onbehandeld ballastwater niet meer toe te staan. Voor het inwerking treden moeten minimaal 30 lidstaten het verdrag ratificeren. Deze lidstaten moeten minimaal 35% van het tonnage in de mondiale koopvaardijvloot vertegenwoordigen. Deze laatste mijlpaal is nu eindelijk bereikt waarmee het verdrag geratificeerd is.

bron:  Netherlands Maritime Technology

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven