Ga naar hoofdinhoud

Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl)

Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld. Draadloze roaming zorgt voor meer bereik voor draadloze bediening.

De TÜV-gecertificeerde, draadloze bedieningsoplossing met Safety-to-go van Sigmatek bestaat uit drie hoofdcomponenten: een draadloos paneel uit de HGW 1033-serie met veiligheidselementen (SIL 3/PL e), het basisstation BWH 001 als access point en laadstation en een S-DIAS veiligheids besturing. Om de kwaliteit van de draadloze transmissie in de directe machineomgeving te verhogen, wordt een redundant transmissieproces geïmplementeerd. Safety- en payload data wordt gelijktijdig verzonden over twee WLAN-frequenties 2,4 en 5 GHz. Analoog aan bekabelde oplossingen worden safety relevante data verzonden via het Black Channel-principe.

Draadloze roaming

Wanneer meerdere basisstations en HMI’s worden gebruikt voor complexe, zeer grootschalige machines en systemen, biedt de “Wireless Roaming Feature” betrouwbare en bijna onbeperkte dekking. Het HGW-paneel is direct gekoppeld aan de geselecteerde machine en de veiligheidsbesturing. Het basisstation dient als de communicatiebrug tussen de draadloze en kabelgekoppelde netwerken. Roaming betekent dat er te allen tijde een actieve verbinding bestaat over ten minste één van de twee frequenties.

Eén subnetwerk

Door de interfaces van de gebruikte basisstations te combineren, worden alle netwerkdeelnemers (HGW, machine/Safety control) via één subnetwerk met elkaar verbonden. Om het netwerk op hoge prestaties en lage latency te laten werken, kan een VLAN (Virtual Local Area Network) worden gebruikt in een bestaande netwerkinfrastructuur. Dit zorgt ervoor dat de prestaties van de draadloze bedrijfsoplossing niet worden beïnvloed door de data flow van bedrijfsnetwerken op een hoger niveau.

Schakelen tussen netwerken

Voor de gebruiker biedt de “Wireless Roaming Feature” meer bedieningscomfort, functionaliteit en systeem beschikbaarheid. In de HGW-visualisatie worden alle beschikbare machines weergegeven. De operator maakt draadloos verbinding met de gewenste machine of systeemsector via het paneel. Terwijl de gebruiker zich door het systeem beweegt, scant het paneel naar het beste netwerk op basis van de huidige RSSI-signaalsterkte. Schakelen tussen netwerken kan worden geactiveerd door een gebruikersactie of automatisch.

OPC UA-interface

Voor de integratie van de draadloze besturingsoplossing in het besturingssysteem of voor gegevensuitwisseling met bestaande systemen van derden wordt de geïntegreerde OPC UA-interface gebruikt.

Mogelijk ook interessant: Handheld-HMI van SigmaTek met Multi-Touch en krachtige visualisatie

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven