Ga naar hoofdinhoud

Douane onderschept SKF namaaklagers

SKF voert een continue strjid tegen namaaklagers. Dit is overigens een echt SKF E-design rollager (foto: SKF)

Onlangs heeft de Nederlandse douane een aanzienlijke partij SKF namaaklagers onderschept. De zending was afkomstig uit China en gericht aan een bedrijf in Zuid-Holland. De zending vertegenwoordigt een waarde van circa € 50.000. De douane heeft na overleg de volledige zending vernietigd.

De afgelopen jaren heeft SKF (regelmatig in samenwerking met andere fabrikanten) meerdere malen bewezen een no-tolerance beleid te voeren tegen de handel in namaaklagers. Deze namaakproducten kunnen de levensduur van de applicatie sterk verminderen, de kwaliteit van het eindproduct negatief beïnvloeden of zelfs machines beschadigen. In het slechtste geval kan het installeren van een namaaklager leiden tot een ernstig bedrijfsongeval.

Strijd tegen namaaklagers

SKF zal alles in het werk stellen om het gestelde vertrouwen in het bedrijf in stand houden en roept zijn klanten op bij te dragen aan de strijd tegen de namaakhandel. De beste garantie om een echt SKF-product in gebruik te nemen, is om de producten rechtstreeks van SKF Benelux of via het netwerk van geautoriseerde SKF distributeurs aan de schaffen.

Vaak is het onmogelijk om namaakproducten te herkennen door er simpelweg naar te kijken. Een goede blik op de verpakking kan echter veelzeggend zijn. Zo toont het Zweedse lager concern op zijn website foto’s van een onderschepte partij namaaklangers waarop het zogenaamde land van herkomst opvallend verkeerd is gespeld (Swden in plaats van Sweden).

Niet alleen nieuw

Wie meer informatie wenst over de strijd tegen namaakproducten, kan de brochure Waar komen uw lagers vandaan downloaden. Deze brochure vertelt u onder meer het volgende:

  • Nieuwe lagers van slechte kwaliteit krijgen een vals merk en een namaakverpakking die op de echte verpakking lijkt.
  • Lagers worden gerenoveerd en verkocht zonder indicatie dat ze zijn gerenoveerd.
  • Zeer oude lagers worden schoongemaakt, gepolijst en geleverd zonder dat de koper weet hoe oud de lagers zijn.
  • Dankzij moderne grafische technieken kunnen fabrikanten overtuigende kopieën van productverpakkingen maken, waarmee ze de legitieme industriële distributiekanalen kunnen bereiken.
  • Namaakproducten zijn niet alleen te vinden op nieuwe markten, maar ook in segmenten waarin ze vroeger amper voorkwamen. Namaaklagers kunnen vrijwel overal in de wereldwijde toeleveringsketen worden aangetroffen.
  • Vervalsers beperken niet tot kleinere, gemakkelijk na te maken lagers maar maken ook namaaklagers voor de industriële aftermarket.

 Stop fake bearings

Samen met een aantal andere lagerfabrikanten (Schaeffler, Koyo, Nachi, NSK, NTN SNR en Timken) onderneemt SKF in de World Bearing Association actie tegen namaaklagers van inferieure kwaliteit. De WBA is een non-profit en niet gebonden associatie van bedrijven, opgericht door drie regionale lagerassociaties: de American Bearing Manufacturers’ Association (ABMA), de Federation of European Bearing Manufacturers’ Associations (FEBMA) en de Japan Bearing Industrial Association (JBIA).

De WBA behartigt de gemeenschappelijke juridische belangen van de lagerindustrie wereldwijd, zoals open markten, duurzame ontwikkeling en de bescherming van wettelijke rechten van bedrijven (zoals intellectueel eigendom).De website Stop Fake Bearings geeft een overzicht van de activiteiten, middelen en resultaten van de WBA.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven