Ga naar hoofdinhoud

Door waterstofpoeder aangedreven generator gepresenteerd

Electriq Global introduceert generator, aangedreven door waterstofpoeder (foto: Electriq Global)

Electriq Global, gespecialiseerd in innovatieve waterstofopslag, heeft ’s werelds eerste generator die volledig wordt aangedreven door waterstofpoeder gepresenteerd. Waterstof in poedervorm is een nieuwe, duurzame en schaalbare energiebron die de wereldwijde energietransitie zal ondersteunen. Waterstofpoeder biedt een circulaire oplossing die veilige langetermijnopslag mogelijk maakt en de distributie en het gebruik van waterstof sterk vereenvoudigt. Daarmee is het een direct inzetbare energiedrager die de potentie heeft fossiele brandstoffen te vervangen.

8kW/80kWh generator en mobiele hijskraan

Electriq Global heeft zijn eerste product op de markt gebracht: de Joshua – een 8kW/80kWh generator aangedreven door waterstofpoeder. Dit systeem biedt een gemakkelijk inzetbare vervanging voor dieselgeneratoren. Dit is de oplossing voor een wezenlijk probleem in de nieuwe waterstofeconomie, want ondanks het enorme potentieel dat waterstof heeft in de overgang naar duurzaam energiegebruik, blijven er aanzienlijke uitdagingen bestaan met betrekking tot de toepasbaarheid ervan.

Waterstofgas

Waterstof kan in gasvormige toestand bijvoorbeeld niet worden gebruikt tenzij er veiligheidsmaatregelen en een complexe infrastructuur voor gebruik en levering aanwezig zijn. Waterstofgas wordt meestal onder hoge druk vervoerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van gasflessen, brandstoftanks en leidingsystemen. Voor sectoren als de bouw betekenen deze infrastructurele consequenties en het risico op ongevallen dat waterstof slechts in beperkte mate gebruikt kan worden. Terwijl juist deze sector wanhopig op zoek is naar alternatieven om haar impact op de omgeving te minimaliseren. De sector moet voldoen aan steeds strengere PAS-regelgeving in Nederland, en wordt steeds vaker gedwongen om dieselgeneratoren uit te faseren, zoals op bouwplaatsen in de omgeving van Amsterdam.

Waterstof in poedervorm

De waterstofoplossingen in poedervorm van Electriq Global pakken deze problemen aan. In poedervorm kan de waterstof gemakkelijk worden vervoerd in kartonnen dozen en jarenlang worden opgeslagen zonder energieverlies. Bovendien vormt het poeder een circulaire energiebron omdat het na gebruik opnieuw kan worden opgeladen. Om de waterstof in dit poeder vrij te maken is geen externe energie, warmte of druk nodig.

De Joshua generator

De eerste toepassing die gebruik maakt van de voordelen van waterstofpoeder is de Joshua – ’s werelds eerste stroomaggregaat dat het poeder in stroom kan omzetten. Dit aggregaat werkt op dezelfde manier als bestaande dieselgeneratoren, maar in plaats van diesel gebruikt het aggregaat water en pellets die waterstofpoeder bevatten om het aan te drijven. De Joshua heeft een vermogen van 8kW/80kWh, wat betekent dat hij tot 10 uur op volle capaciteit kan werken op 5 kg waterstof. De generator is ontworpen voor gebruik in de bouwsector. Tijdens de presentatie dreef de generator een mobiele bouwkraan aan die werd ontwikkeld in samenwerking met RKB en ECS in Ridderkerk. Daarnaast kan de generator in stationaire vorm worden gebruikt om andere off-grid elektriciteitsbehoeften, zoals festivals of afgelegen locaties, van stroom te voorzien.

Baruch Halpert, Executive Chairman & CEO van Electriq Global (links) en Erez Karasenti, Chief Mechanical Engineer van Electriq Global (rechts) (foto: Electriq Global)

Uitstootvrije bouwplaatsen

Erwin Bruintjes, CEO bij ECS: “We zijn er trots op dat we samen met Electriq Global als eerste bedrijf ter wereld deze waterstof aangedreven mobiele hijskraan hebben gedemonstreerd. ECS zet zich in voor uitstootvrije bouwplaatsen en helpt de bouwsector te voldoen aan de steeds strengere regelgeving op het gebied van emissies en milieu-impact. Deze emissievrije kraan op waterstofpoeder toont het potentieel en markeert een enorme stap in deze richting.”

Toekomstige toepassingen

Baruch Halpert, executive Chairman en CEO bij Electriq Global: “De Joshua kan in elke omgeving worden gebruikt, waardoor dit een ideale, groen aangedreven vervanger is voor dieselgeneratoren die dagelijks worden gebruikt op bouwplaatsen en andere locaties die niet zijn aangesloten op het stroomnet. Met de introductie van deze eerste gebruiksklare toepassing, zetten we een enorme stap in de ondersteuning van de wereldwijde energietransitie en het creëren van schone energie uit waterstofpoeder.”

Ook interessant: Eerste asfaltspreidmachine met waterstofverbrandingsmotor

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven