Ga naar hoofdinhoud

‘Digitalisering is overal om ons heen’ (video)

Paul Quaedvlieg, hoofdredacteur Aandrijftechniek: "Wat betekent digitalisering voor machinebouwers, voor eindklanten en bij de toeleveranciers?"

In aanloop naar de Nationale Aandrijftechniekdag op 6 oktober, het eerste digitale congres van Aandrijftechniek, legt hoofdredacteur Paul Quaedvlieg uit, dat digitalisering overal om ons heen is. In de automobielindustrie, bij sluizen en bruggen, maar ook de mechanische sector van de aandrijftechniek ontkomt er niet aan.

In de auto-industrie is veel veranderd de afgelopen 40 jaar. “Als voorbeeld nemen we een Citroen CX uit 1982. In die tijd een vooruitstrevende auto, met een aerodynamisch design, hydraulische vering en een speciaal dashboard met ronddraaiende meters achter een vergrootglas.”

“Auto’s van pak hem beet 40 jaar oud en ouder zijn echter geheel analoog. Zo heeft deze CX gewoon een benzinemotor met carburateur, een handchoke en de ramen moet je gewoon met de hand open en dicht maken. Een mooi stukje klassieke technologie.”

Hedendaagse technologie

Tegenwoordig is de opmars van elektrische auto’s niet te stuiten. Er komen steeds meer elektrische modellen uit. “Deze Tesla uit 2016 is volledig digitaal, heeft elektromotoren, een touchscreen bedieningsdisplay, digitaal dashboard, elektrische deuren maar ook elektronisch geregelde vering. En een software update gaat gewoon via de cloud. Een mooi voorbeeld van de hedendaagse technologie.”

Bruggen en sluizen

De digitalisering zien we niet alleen in de auto-industrie. Ook bij bruggen, sluizen en andere machines en installaties zie je steeds meer automatisering en digitalisering. Dat heeft de nodige impact op de aandrijvingen hiervan. Daardoor verandert er veel binnen de wereld van de aandrijftechniek. Deze van oudsher mechanische hardware markt transformeerde de afgelopen jaren al richting de automatisering maar gaat nog verder veranderen de komende jaren richting software en digitalisering.

Van engineers voor engineers

Wat betekent deze digitalisering voor machinebouwers, voor eindklanten en bij de toeleveranciers? Dat is allemaal te zien op de Nationale Aandrijftechniekdag op 6 oktober aanstaande. Dit technische event is online en gratis te bezoeken. Van engineers voor engineers!

Waar gaan we het over hebben? Onder meer de verschuiving van hardware naar software, hoe kan het engineeringproces makkelijker en goedkoper, energiebesparing in grote aandrijvingen, elektrificatie bij bouwmachines en de integratie van een digitaal aandrijfsysteem in mobiele machines. Maar ook thema’s als cyber security en de normering voor de machinebouw, cloudservices en 5G, conditiebewaking en preventief onderhoud, en zelfs 3D printing in de aandrijftechniek!

Samenwerking met vier partners

De Nationale Aandrijftechniekdag wordt georganiseerd in samenwerking met vier partners, bekende spelers uit de aandrijftechniekmarkt, te weten Bosch Rexroth, Festo, Lenze en Nidec Netherlands. Ook zij omarmen de digitalisering in de aandrijftechniek en geven interessante kennissessies op dit gebied.

Nieuwsgierig? Kijk dan hier voor meer informatie over de sprekers, presentaties en het aanmelden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven