Ga naar hoofdinhoud

DHL express bestelt eerste all-electric vrachtvliegtuig van Eviation

DHL heeft 12 volledig elektrische Alice eCargo-vliegtuigen bij Eviation besteld.

DHL Express en Eviation, de in Seattle gevestigde wereldwijde fabrikant van volledig elektrische vliegtuigen, schrijven luchtvaartgeschiedenis. Ze hebben aangekondigd dat DHL de eerste is die 12 volledig elektrische Alice eCargo-vliegtuigen bij Eviation bestelt. Met dit engagement wil DHL een ongeëvenaard elektrisch Express-netwerk opzetten en een baanbrekende stap zetten naar een duurzame luchtvaarttoekomst.

Eviation’s Alice is ’s werelds toonaangevende volledig elektrische vliegtuig, waarmee luchtvaartmaatschappijen – zowel vracht als passagiers – een emissievrije vloot kunnen exploiteren. De vliegtuigbouwer verwacht het elektrische vliegtuig Alice in 2024 aan DHL Express te leveren.

Emissievrije logistiek

 “We geloven sterk in een toekomst met emissievrije logistiek”, zegt John Pearson, CEO van DHL Express. “Daarom volgen onze investeringen altijd het doel om onze ecologische voetafdruk te verbeteren. Op weg naar schone logistieke operaties speelt de elektrificatie van elke transportvorm een cruciale rol en zal deze aanzienlijk bijdragen aan onze algemene duurzaamheidsdoelstelling van nulemissie. DHL Express, opgericht in 1969, staat al tientallen jaren bekend als pionier in de luchtvaartindustrie. We hebben met Eviation de perfecte partner gevonden omdat ze ons doel delen, en samen zullen we een nieuw tijdperk van duurzame luchtvaart ingaan.”

Van links naar rechts: Geoff Kehr, SVP Global Aviation Fleet Management, Global Aviation (DHL Express Global Head Office); Omer Bar-Yohay, CEO van Eviation Aircraft; Robert Hyslop, Senior Vice President, DHL Aviation; Jessica Pruss, Head of Sales, General Aviation and Business Aviation, Eviation Aircraft (Foto: Eviation)

1.200kg cargo

Alice kan door een enkele piloot worden gevlogen en zal 1.200 kilogram kunnen transporteren. Het duurt 30 minuten of minder om per vlieguur op te laden en het vliegtuig heeft een bereik van maximaal 815 kilometer (440 nautical miles). Alice zal opereren in alle omgevingen die momenteel worden bediend door zuiger- en turbinevliegtuigen. De geavanceerde elektromotoren van Alice hebben minder bewegende delen om de betrouwbaarheid te vergroten en de onderhoudskosten te verlagen. De besturingssoftware controleert voortdurend de vliegprestaties om optimale efficiëntie te garanderen.

Elektrisch tijdperk

“Vanaf de eerste dag hebben we een gedurfd doel gesteld om de luchtvaartindustrie te transformeren en een nieuw tijdperk met elektrische vliegtuigen te creëren”, zegt Eviation CEO Omer Bar-Yohay. “Samenwerken met bedrijven zoals DHL, die toonaangevend zijn op het gebied van duurzaam e-vrachtvervoer, is een bewijs dat het elektrische tijdperk aangebroken is. Deze aankondiging is een belangrijke mijlpaal in onze zoektocht om de toekomst van vliegen over de hele wereld te transformeren.”

Strakke leveringsschema’s

Alice is speciaal ontworpen zodat het kan worden geconfigureerd voor e-cargo of passagiers. Eviation’s Alice volledig elektrische vliegtuig is op schema voor zijn eerste vlucht later dit jaar. De Alice kan worden opgeladen tijdens het laden en lossen, wat zorgt voor snelle doorlooptijden die de strakke schema’s van DHL Express handhaven.  

Ambitie

“Mijn complimenten aan Eviation voor de innovatieve ontwikkeling van het volledig elektrische Alice-vliegtuig”, zegt Travis Cobb, EVP Global Network Operations and Aviation voor DHL Express. “Met het assortiment en de capaciteit van Alice is dit een fantastische duurzame oplossing voor ons wereldwijde netwerk. Onze ambitie is om een ​​substantiële bijdrage te leveren aan het verkleinen van onze CO2-voetafdruk, en deze vooruitgang in vloot en technologie zal een grote bijdrage leveren aan het bereiken van verdere CO2-reducties. Voor ons en onze klanten is dit een zeer belangrijke stap in ons decarbonisatietraject en een stap voorwaarts voor de luchtvaartindustrie als geheel.”

7 miljard euro

Het koolstofarm maken van haar activiteiten is een van de belangrijkste pijlers van de nieuwe duurzaamheidsstrategie van DPDHL Group, aangekondigd in het eerste kwartaal van 2021. De Groep investeert tegen 2030 in totaal 7 miljard euro (Opex en Capex) in maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Het geld gaat met name naar elektrificatie van last-mile-bezorgvloot, duurzame vliegtuigbrandstoffen en klimaatneutrale gebouwen.

Alice kan worden opgeladen tijdens het laden en lossen, wat zorgt voor snelle doorlooptijden.

2 reacties op “DHL express bestelt eerste all-electric vrachtvliegtuig van Eviation

 • Bas

  Mooie ontwikkeling elektrisch vliegen, geen kerosine meer.
  De overheid zal de luchtvaart in Nederland moeten verkleinen om aan genoeg elektriciteit te kunnen komen. De groei van afgelopen decennia hebben ervoor gezorgd dat de luchtvaart veel energie vergt die niet niet in relatie staat tot wat dat aan welzijn en welvaart zorgt.
  Het kan niet zo zijn dat het overgrote deel van wind en zon wordt gebruikt voor de luchtvaart.

 • Een strak modelletje met
  brandstof voorziening voor max 815 km.
  Vervoer capaciteit max 1200kg
  Piloot inclusief ???
  Dat worden dure transport kilometers

  Is het niet beter om dan op watersof te gaan vliegen. Dan zijn er geen zware accu’s nodig en dure elektriciteit.
  Immers het heen en weer vliegen van accu’s zal niet tot de core busines behoren.

  Overigens technish is het wel een mooie toepassing. Enkel is dat Economisch niet zo.

Reacties zijn uitgeschakeld.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven