Ga naar hoofdinhoud

DFPTC geslaagde conferentie van Feda, VPH en PT

Bas Sanders tijdens zijn inspirerende lezing over de natuur als voorbeeld voor technologie (foto: Paul Quaedvlieg).

Op de laatste dag van november vond in Cinemec in Ede de Dutch Fluid Power Transmission Conference (DFPTC) plaats. Tijdens het evenement, georganiseerd door Federatie Aandrijftechniek & Automatiseren (Feda), Vereniging Platform Hydrauliek (VPH) en Platform Tandwielen (PT) werden de laatste ontwikkelingen op het gebied van grote aandrijvingen besproken. Het evenement trok zo’n 175 bezoekers, inclusief exposanten en sprekers.

De deelnemers waren vooral afkomstig uit de wereld van de hydrauliek. Verrassend is dit niet, aangezien de VPH aanmerkelijk groter is dan het PT. Voor de hydraulici was dit bovendien al het achtste evenement in de serie van Het Hydrauliek Symposium en Dutch Fluid Power Conference, terwijl het voor de mechanici de eerste keer was dat ze in dit evenement waren betrokken.

Lezingenprogramma DFPTC

De meeste lezingen waren praktisch van aard, al waren sommige wat commerciëler van aard dan gewenst. De aftrap werd verzorgd door Peter Albers van Ingenieursbureau Albers, die zijn gehoor duidelijk maakte dat hybride niet noodzakelijk diesel-elektrisch is, maar dat er meer combinaties van technieken mogelijk zijn.

De dagafsluiting werd verzorgd door Marius Hendriksen en Jan Hein van den Broek van Bosch Rexroth, die hydraulische en elektrische aandrijvingen naast elkaar zetten. Verrassend genoeg werd dit geen droge opsomming van de bekende voor- en nadelen, maar plaatsten ze de aandrijftechniek in het totale plaatje. En dan blijkt dat factoren als gewenst koppel en toerental, vermogensdichtheid, grootte en massa van de aandrijving, ruimteslag maar ook de totale afmetingen van de applicatie een rol spelen.

Nevenprogramma DFPTC

Traditiegetrouw was er ook een keynote die niet ingang op de ‘harde’ techniek, maar op een onderwerp dat zijdelings wel een zeer duidelijke link met techniek heeft. Dit jaar sprak Bas Sanders over bio-mimicry, ook wel bionica genaamd. Hij is eigenaar van Sanders Innovation en Sanders Machinebouw in Liempde en ambassadeur van BiomimicryNL.

Sanders toonde in zijn presentatie tal van voorbeelden van ontwikkelingen van dagelijks gebruikte toepassingen (met de ritssluiting als bekendste voorbeeld) en de industrie. De bekendste industriële toepassing is ongetwijfeld de slurf van Festo, het pneumatiek- en elektronicaconcern dat veel meer voorbeelden uit de natuur als inspiratiebron gebruikt. Maar ook het tandwiel is een verschijnsel dat al heel lang in de natuur bekend is, namelijk bij een klein insect dat zijn achterpoten met tandwielen aandrijft.

Behalve een lezingenprogramma omvatte de conferentie ook een kleine expositie met table tops en uitgebreide tijd en ruimte voor netwerken. Opvallend bij de table tops was de aanwezigheid van Tata Steel, een gebruiker als exposant tussen aanbieders van allerlei componenten, systemen en diensten.

Onderdeel van het nevenprogramma was ook de uitreking van de Young Professional Award, waarvoor twee teams waren genomineerd, namelijk van de Haagse Hogeschool Delft en van Saxion Hogeschool Enschede. Het team uit Delft ging met de Award naar huis voor het project Write Aid.

De volgende editie van DFPTC staat gepland voor eind 2019.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven