De laatste weken van 2020 tellen af als Spierings Mobile Cranes haar eerste elektrische eLift kranen aflevert. Een innovatie waar 1,5 jaar hard aan gewerkt is. Spierings heeft hiermee de grootste elektrische mobiele kraan ter wereld welke op een 16 ampère stopcontact emissievrij kan werken. Hoe een hijskraan van 72 ton zwaar, 66 meter hoog en een hijscapaciteit van 10.000 kilo kan werken op het stopcontact van een kookplaat.
Dankzij een ingebouwd accupakket met een lithium-ion batterij wordt ervoor gezorgd dat de piekvermogens opgevangen worden. Indien de kraan luttele seconden niet bediend wordt dan schakelen de hydraulische pompen automatisch uit zodat er vrijwel geen energie verbruik is.

Ondertussen blijft de accu bijladen wat ervoor zorgt dat een kleine bouwstroom aansluiting van 11A – 32A al voldoende is om deze grote kranen te laten werken.
Last vieren is energie opwekken
Zelfs bij het vieren van een last wordt de energie die door het laten dalen van een last ontstaat gebruikt om de batterij bij te laden. Indien er geen bouwstroom voorhanden is, kan de kraan ook altijd nog hybride werken waarbij een kleine 3-cilinder 55 kW Stage-V dieselmotor samen met het accupakket de kraan van energie voorziet.
Spierings levert de eLift technologie op twee van zijn kranen, de SK597-AT4 eLift en de SK1265-AT6 eLift. Deze modellen zijn voorzien van de nieuwe hybride bovenmotor met PowerPack technologie.

Enorme vraag naar elektrisch
Spierings ziet een enorme vraag ontstaan in zowel binnen als buitenland. In Scandinavië vragen kraanverhuurbedrijven al langer om elektrische kranen. Er zijn veel Spierings kranen van bouwjaar vóór 2003 geëxporteerd naar Scandinavië.
Deze kranen hadden nog geen aparte kraanmotor en konden ook al elektrisch werken, alleen hadden die een zware bouwstroom aansluiting nodig die op veel bouwplaatsen niet voorhanden is.
16 ampère is echt bruikbaar
Nu is er een kraan die elektrisch werkt op een aansluiting van 16 ampère wat vrijwel overal te vinden is waardoor het pas echt bruikbaar is. Geen dikke stroomkabels meer over de bouwplaats slepen. De machinist kiest de hoeveelheid stroom die hij uit de bouwkast wil halen zelf, tussen de 11- en 32 ampère.
Als er veel andere verbruikers zijn kan de machinist kiezen voor een lagere laadstroom, dankzij de accu kan de kraan toch op 100% capaciteit en snelheid blijven werken.

Hybride techniek en software
Koos Spierings, CEO Spierings Mobile Cranes: “De eLift modellen hebben we kunnen ontwikkelen dankzij de City Boy. Er is veel kennis van hybride techniek en software in ons bedrijf aanwezig waardoor we snel konden schakelen. Ik ben enorm trots op alle mensen in ons bedrijf die in de korte tijd deze innovatie tot stand hebben gebracht.”
“Ik denk dat we een belangrijk voordeel hebben toegevoegd aan ons kraanconcept. Samen met de SK487-AT3 City Boy biedt Spierings nu dus drie modellen die emissievrij kunnen werken. Hiermee loopt Spierings voorop in de kranenbranche. Inmiddels zijn er al meer dan 45 eLift kranen verkocht. In 2021 is vrijwel elke kraan die onze fabriek in Oss verlaat elektrisch.”