Ga naar hoofdinhoud

Dekra viert 90-jarig bestaan

Bekende keurmerken van Dekra zijn KEMA-Keur en het Duitse Geprüfte Sicherheit (GS) (foto: Dekra)

Het Duitse test- en certificeringsbedrijf Dekra vierde op 30 juni zijn 90-jarige bestaan. Dekra werd in 1925 in Berlijn opgericht als Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein e.V., die zich vooral bezighield met autokeuringen. Dekra is – mede door overname van het Nederlandse KEMA Quality in 2009 – uitgegroeid tot één van de grootste test- en certificeringsbedrijven ter wereld.

Er werken inmiddels zo’n 35.000 medewerkers verspreid over 50 landen. Vandaag wordt er bij het Nederlandse hoofdkantoor van Dekra in Arnhem een groot feest voor de bijna 900 Nederlandse werknemers en hun partners georganiseerd.

Hoewel Dekra oorspronkelijk werd opgericht met het oog op verbetering van de veiligheid van motorvoertuigen, stond destijds al in de oprichtingsacte dat Dekra zich ook wilde bezighouden met de veiligheid van apparatuur en machines en met onderzoek op dat gebied. “Die doelstelling is ruimschoots gerealiseerd”, zei Stefan Kölbl, CEO van Dekra. “Als een wereldwijde expertise-organisatie zijn we nu actief op het gebied van verkeersveiligheid, veiligheid op de werkplek en veiligheid thuis. Onze ambitie voor 2025 is uit te groeien tot een wereldwijde partner voor een veiliger wereld.”

Dekra komt voort uit het besef van de Duitse industriemagnaat Hugo Stinnes en andere prominente Duitse ondernemers, dat de snelle opkomst van motorvoertuigen de nodige uitdagingen met betrekking tot de veiligheid met zich mee zou brengen. Zij kwamen op het idee van een vrijwillige technische inspectie van motorvoertuigen. Dat idee sloeg aan en zowel bedrijven als publieke organisaties met hun eigen fleets werden lid van de vereniging. Als onafhankelijk expert garandeerde Dekra de veiligheid en betrouwbaarheid van motorvoertuigen. Aan het begin van de dertiger jaren had Dekra al meer dan tachtig keuringsstations in Duitsland.

Dekra Academy

In de zeventiger jaren startte de Dekra Academy, die trainingssessies verzorgde voor professionele chauffeurs, een activiteit die met meer dan 150 locaties uitgroeide tot een van de grootste particuliere opleidingsbedrijven in Duitsland. Tegenwoordig leidt de Academy jaarlijks meer dan 100.000 mensen op voor diverse bedrijfstakken. In 1998 ging Dekra Arbeit van start, een onderdeel van de Academy, dat zich bezighield met tijdelijk personeel. Inmiddels zijn er 120 vestigingen in Europa en is Dekra een van de grootste bemiddelaars in tijdelijk personeel; met name in de logistiek en de zorg.

De internationalisering begon in de tachtiger jaren toen Dekra in Frankrijk autokeuringen aanbod. Dekra verwierf internationale bekendheid door sponsoring van Formule 1 coureur Michael Schumacher. In die periode werden overnames gedaan in Tsjechië, Polen, Rusland en later in Slowakije, Hongarije en Italië. Rond de eeuwwisseling was Dekra actief in vrijwel alle EU-landen.

Rond de eeuwwisseling begon Dekra ook met de snelle uitbreiding van de industrial testing activiteiten en advisering op het gebied van veiligheid. Daarvoor werd een zelfstandige business unit opgezet, die tal van internationale overnames in bijvoorbeeld Frankrijk, Brazilië en Zweden deed.

Dekra in Nederland

Dekra Certification is sinds 2014 gevestigd op bedrijventerrein IJsseloord II in Arnhem, waar ook een nieuwe testhal van zo’n 4.000 vierkante meter verrees. Daar worden elektrische en elektrotechnische producten en componenten met state-of-the-art testinstallaties volgens internationaal erkende procedures getest en gecertificeerd. Daarnaast houdt Dekra Certification zich bezig met het auditen en certificeren van kwaliteitsmanagementsystemen en beroepskwalificaties.

De service unit Claims & Expertise, die zich bezighoudt met schade-expertise, schade-afhandeling, autokeuringen en taxaties is onder meer in Alkmaar gevestigd. Dekra heeft een omzet van zo’n 100 miljoen euro en bijna 900 werknemers in Nederland.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven