Ga naar hoofdinhoud

Decentraal platform Vario-X ondersteunt de moderne machinebouwer

Vario-X bevordert de elektrificatie van productieprocessen

De wereld van automatisering voor de machinebouwer verandert in razend tempo. Denk aan de toenemende digitalisering, kortere ontwikkelingscycli, hogere klanteisen en een toenemend tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Allemaal uitdagingen die een antwoord eisen.

Hoe kan de machinebouwer aan deze uitdagingen het hoofd bieden? Complexe problemen hebben gelukkig niet altijd complexe oplossingen nodig. Het antwoord ligt besloten in digitale transformatie. Hiermee is de volledige productieketen, van ontwerp tot gereed product, in realtime te volgen.

Decentrale automatisering

Om de machinebouwer hierin te ondersteunen heeft Murrelektronik decentrale automatisering opnieuw uitgevonden door de ontwikkeling van een volledig decentraal automatiseringsplatform dat devices in het veld brengt zonder schakelkasten. De Vario-X.

Vario-X brengt sensoren en actuatoren rechtstreeks in de besturingsomgeving en zorgt voor een betrouwbaar spannings-, signaal- en databeheer. Maar ook voor de naadloze integratie van decentrale servoaandrijvingen. Het hart van Vario-X wordt gevormd door robuuste, waterdichte en stofdichte modules met IP65-classificatie welke voedingen, besturing, werkschakelaars, veiligheidstechnologie en I/O-aansluitingen bevatten.

Uitgerust met een multicore CPU kan Vario-X aan alle besturingseisen voldoen en als open besturingsplatform gemakkelijk worden geïntegreerd in alle industriële Ethernet-netwerken.

40% snellere installatie

De installatie en bekabeling is plug-and-play met standaard M12- en MQ15-connectoren, waardoor bedradingsfouten worden voorkomen en de montagetijd wordt verkort. Dit voorkomt dure en tijdrovende installatiewerkzaamheden in de schakelkast. Extra stations kunnen eenvoudig worden verspreid rond de machine en met elkaar worden verbonden. Denk aan het toevoegen van een extra voeding om lokale servomotoren te ondersteunen.

“Vario-X biedt 100% decentrale, kastloze automatisering,” zegt Olaf Prein, Hoofd van de Global Business Unit Automation bij Murrelektronik. “Ons automatiseringsplatform zorgt voor modulaire en transparante processen, een hogere toegevoegde waarde op alle gebieden van uw bedrijf en daarmee meer concurrentievermogen en winstgevendheid in de machine- en installatietechniek. Dankzij het geïntegreerde installatieconcept alleen al, verkort Vario-X een machine-installatie met ongeveer 40%.”

De lucht uitschakelen in de productie

Vario-X bevordert de elektrificatie van productieprocessen en biedt een veel efficiënter alternatief voor pneumatiek. Met een efficiëntie van slechts 10-20% wordt er veel te veel energie verspild door het gebruik van perslucht door talloze lekken in het systeem en inefficiënte actuatoren. Het vervangen van pneumatiek door elektronica – het vervangen van een luchtcilinder door een servomotor – levert voordelen op voor alle betrokkenen.

De engineer die de inefficiënte, slecht stuurbare en relatief dure pneumatiek in zijn machine kan terugdringen. De productieplanner die zich kan concentreren op één fysieke energiebron – elektriciteit. En de werknemers die eindelijk kunnen werken in een merkbaar stillere werkomgeving. Een duurzame oplossing dus!

Digital twin

De met Vario-X geautomatiseerde installatie heeft vanaf het begin een digital twin. Een beweegbaar 1:1 beeld van de echte installatie, die alle functies en parameters van het latere systeem bevat – en dit reeds in de projectfase voordat zelfs maar het eerste mechanische onderdeel is besteld of geassembleerd.

“Dit alles verkort de montage- en inbedrijfstellingstijd aanzienlijk”, vat Prein de voordelen van de digital twin samen. “Daarnaast kunnen monteurs de digital twin gebruiken als ‘3D-blauwdruk’, bijvoorbeeld via een augmented reality-app of virtual reality-bril. Dit werkt vaak veel sneller dan het begrijpen van een in 2D getekend plan.”

Kom de Vario-X in werking zien op de WoTS

Tijdens de WoTS van 27 t/m 30 september presenteert Murrelektronik de Vario-X voor het eerst in Nederland in een werkende machine. Kom deze bekijken in de World of Automation, hal 11 op stand E008. Voor meer informatie scan de QR-code

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven