Ga naar hoofdinhoud

De Nationale Aandrijftechniekdag 2021: ‘De Elektromotor, trends, toekomst en technologie’

De keynote sessie gaat over de technologie en aandrijflijn van de supersnelle en duurzame superbike

Op 2 november aanstaande organiseert Aandrijftechniek de Nationale Aandrijftechniekdag 2021. Een compact twee uur durend online event met als onderwerp De Elektromotor. Boeiende sprekers presenteren vanuit de Studio Eisma in Doetinchem een interessant programma vol technologie en innovatie. Doelgroep zijn engineers van jong tot oud, die informatie op willen doen over de elektromotor en aanverwante technologieën.

Het programma van de Nationale Aandrijftechniekdag 2021 wordt afgetrapt door de keynote sessie van het Electric Superbike Twente team. Electric Superbike Twente is een studenten racing team dat vanaf scratch een volledig elektrische racemotor ontwikkelt en bouwt.

Elk jaar neemt een nieuw team studenten het stokje over met frisse ideeën. Enthousiast om de missie van duurzame mobiliteit voort te zetten. Om de racewereld voor toekomstige generaties te behouden, heeft het team zich tot doel gesteld om MotoGP-rondetijden te realiseren met een volledig elektrische superbike.

Electric Superbike team Twente

Hoge efficiëntie en vermogensdichtheid

Als keynote gaat een student van dit innovatieve team samen met Johan Paulides van de AE Group een presentatie houden over de technologie en aandrijflijn van de supersnelle en duurzame superbike. Paulides is als fabrikant van elektromotoren nauw betrokken bij meerdere studententeams.

Inmiddels is hij zowel eigenaar van de AE-Group als de derde generatie eigenaren van productiebedrijf Paulides. Hier worden seriematig gelijkstroommotoren geproduceerd. Zijn commerciële activiteiten richten zich hoofdzakelijk op klantspecifieke elektrische aandrijvingen met een hoge efficiëntie en dito vermogensdichtheid.

De elektromotor als sensor

Bosch Rexroth gaat op de Nationale Aandrijftechniekdag met een presentatie in op het thema de elektromotor als sensor. De data die motoren in de aandrijftechniek leveren, bieden onbegrensde mogelijkheden. Met de feedback kunnen we prestaties verbeteren, onderhoud voorspellen en crashes analyseren en zelfs voorkomen. Tijdens zijn presentatie gaat Johs Heijmink van Bosch Rexroth dieper in op deze materie.

Bosch rexroth
Johs Heijmink van Bosch Rexroth

Robotisering en miniaturisering

Een andere trend is de groei van robotisering en miniaturisering in de aandrijftechniek. Dat betekent dat micromotoren steeds kleiner worden en andere bouwvormen krijgen. Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag gaat Faulhaber dieper in op gelijkstroom micromotoren, en geeft het bedrijf voeding om engineers daarin de juiste keuze te laten maken.

faulhaber
Hein Vos van Faulhaber

Paneldiscussie

Tussen sessies door vindt er een paneldiscussie plaats over de elektromotor en de diverse ontwikkelingen op dat gebied. Paul Quaedvlieg, hoofdredacteur van Aandrijftechniek, zal in gesprek gaan met de verschillende sprekers over trends, technologie en toekomst. De nadruk zal daarbij liggen op technische innovaties, maar ook uitdagingen op het gebied van materialen en productiemethodes.

De Nationale Aandrijftechniekdag begint op 2 november om 13.30 uur. Al met al de moeite waard om je aan te melden! Dat kan direct via www.aandrijftechniekdag.nl

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven