Ga naar hoofdinhoud

Daimler investeert 7 miljard in ‘groene’ aandrijftechnologie

Daimler gaat fors investeren in alternatieve aandrijftechnieken (foto's: Daimler)

Daimler gaat alleen al in de komende twee jaar meer dan 7 miljard euro investeren in ‘groene’ aandrijftechnologie. Zo wordt in 2017 de 48-Volt stroomvoorziening geïntroduceerd en worden startgeneratoren een standaarduitrusting. Bovendien ontwikkelt het bedrijf een eigen voertuigarchitectuur voor elektrische auto’s met accu’s.

Na de onlangs gepresenteerde nieuwe generatie dieselmotoren, volgt in 2017 een nieuwe familie benzinemotoren, die opnieuw maatgevend zal zijn op het gebied van efficiëntie en voor het eerst voorzien zal zijn van een partikelfilter. Op hetzelfde moment wordt de 48-Volt stroomvoorziening geïntroduceerd en worden startgeneratoren een standaarduitrusting. Daarmee zijn brandstofbesparingen mogelijk, die voorheen alleen aan hoogspanningshybridetechniek voorbehouden waren. Gelijktijdig is ook het Mercedes-Benz hybrid-offensief in volle gang. De volgende grote technologische sprong is in 2017, beginnend met de vernieuwing van de S 500 e: voor het eerst wordt met doorontwikkelde lithium-ion-accu’s en verder geoptimaliseerde intelligente besturingstechnologie een elektrische actieradius van meer dan 50 kilometer mogelijk.

48 V boordnetwerk

Met de introductie van de nieuwe generatie motoren vervagen opnieuw de grenzen tussen benzine en hybride. Vanzelfsprekend worden alle Mercedes-Benz personenauto’s geëlektrificeerd, want het bedrijf stuwt gelijktijdig systematisch de ontwikkeling van het 48-Volt boordnetwerk. Deze technologie wordt stapsgewijs in verschillende modellen doorgevoerd. Het 48-Volt boordnetwerk biedt bij dezelfde stroom als de 12-Volt voorganger de viervoudige hoeveelheid kracht, maar zonder de bijkomende veiligheidsarchitectuur van een hoogspanningsnetwerk. Ook zijn met het zwakstroomnetwerk verbruiksbesparingen mogelijk die voorheen alleen aan hoogspanningshybridetechniek voorbehouden waren. Dat is omdat voor het eerst de hybridefuncties van ‘recupereren’ en ‘boosten’ tot en met ‘elektrisch wegrijden en manoeuvreren’ zonder krachtstroomcomponenten mogelijk zijn.

Brandstofceltechnologie

TecDay Road to the Future – Drive TrainMet de smart fortwo electric drive was Daimler in 2007 de eerste Duitse fabrikant met een elektrisch serieproductiemodel. Nu heeft het bedrijf binnenkort meer dan een dozijn voertuigen op de markt, inclusief bestelwagens en trucks, die volledig emissievrij kunnen rijden. Het aanbod zal in de nabije toekomst aanzienlijk worden uitgebreid.  Zo komt Mercedes-Benz in 2017 met een GLC F-CELL met innovatieve plug-in brandstofceltechnologie op de markt. De brandstofceltechnologie is een integraal bestanddeel van de aandrijftechniek van Daimler. De voordelen zijn evident: een grote actieradius bij kortstondige tankbeurten en een breed spectrum aan mogelijke toepassingen, variërend van personenauto’s tot stadsbussen. Op basis van de GLC wordt in 2017 een nieuwe generatie voertuigen gelanceerd. De engineers van Mercedes-Benz hebben samengewerkt met partners uit het Daimler-kennisnetwerk om een compact brandstofcelsysteem te ontwikkelen dat voor het eerst in een conventioneel motorcompartiment past. Een andere innovatie van de volgende generatie brandstofcelauto’s in de GLC F-CELL is een grote lithium-ion-accu. Met ongeveer 9 kWh dient de accu als aanvullende energiebron voor de elektromotor en kan voor het eerst ook extern opgeladen worden door middel van plug-in techniek. De combinatie van de brandstofcel en het accusysteem biedt samen met het doorontwikkelde intelligente besturingssysteem maximale efficiëntie en comfort. De GLC F-CELL komt daarmee op een gemiddelde actieradius van 500 kilometer in de NEDC. Een andere belangrijke stap is de modeloverspannende elektrische voertuigarchitectuur voor accu-auto’s. De introductie van de eerste auto staat nog voor dit decennium gepland.

Accu’s en systemen

TecDay Road to the Future – Drive TrainNaast de interne ontwikkelings- en productiekennis en de modulaire strategie voor alternatieve aandrijflijnen, maakt het verzekeren van directe toegang tot sleutelcomponenten voor elektromobiliteit onderdeel uit van de filosofie van Daimler. Door de volledige dochteronderneming Deutsche AccuMotive beschikt Daimler over diepgaande knowhow bij de ontwikkeling en productie van uiterst complexe aandrijfaccu’s. NuCellSys is wereldleider op het gebied van ontwikkeling en productie van waterstofsystemen voor voertuigtoepassingen. Tot het kennisnetwerk behoren ook joint ventures, zoals met Bosch voor elektromotoren (EM-motive), met Ford voor brandstofcel-Stacks (AFCC) en met partner H2 Mobility GmbH voor de opbouw van een waterstofinfrastructuur.

Dat de beschikbaarheid van uiterst complexe accu’s ook in de toekomst voor de auto-industrie een uiterst belangrijke rol blijft spelen, zag Daimler al in een heel vroeg stadium. Het bedrijf is met de in 2009 opgestarte dochteronderneming Deutsche AccuMotive op dit moment de enige Duitse fabrikant met een eigen accuproductie en bouwt die capaciteit momenteel grootschalig uit met een investering van 500 miljoen euro.

Co-existentie verschillende technieken

“Alleen al in de komende twee jaar investeren we 14,5 miljard euro in research en ontwikkeling – meer dan de helft daarvan gaat wederom naar ‘groene’ technologieën. Voor alleen onze personenauto’s hebben we het over 5,4 miljard euro”, aldus prof. dr. Thomas Weber, bestuurslid van Daimler AG. “Feitelijk heeft geen enkele andere fabrikant een vergelijkbaar aanbod van elektrische voertuigen en oplossingen rond het thema E-Mobility. Het spectrum reikt van de tweezits smart via Mercedes-Benz personenauto’s tot bussen en trucks van het merk FUSO. Stap voor stap zullen we alle Mercedes-Benz personenauto’s elektrificeren.”

Daimler kiest bij de ontwikkeling van de toekomstige mobiliteit bewust niet voor één soort aandrijflijn, maar voor een co-existentie van verschillende technieken. Deze zijn optimaal toegespitst op de betreffende klantwensen en voertuigmodellen. Thomas Weber: “Klanten willen geen concessies doen in de zin van ‘minder auto’ – in tegendeel. Daarom richten wij ons op efficiëntieverbetering door intelligentere techniek – en dat doen we consequent bij alle modellen. Alle genoemde aandrijflijnen – benzine, diesel, plug-in hybrid, elektrisch en waterstof – hebben ook in de toekomst hun bestaansrecht en kansen.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven