Ga naar hoofdinhoud

DAF start Electric Truck Assembly in Eindhoven

De DAF XD en XF Electric worden volledig op maat samengesteld, zodat ze optimaal aansluiten op de wensen van de klant (foto's: DAF Trucks)

DAF breidt zijn productiefaciliteiten uit met een Electric Truck Assembly in Eindhoven. In deze nieuwe assemblagefabriek start dit voorjaar de productie van de Nieuwe Generatie DAF XD en XF Electric. Deze volledig elektrische voertuigen bieden een rijbereik van meer dan 500 ‘emissieloze’ kilometers. Hiermee zet DAF een belangrijke stap op weg naar nog schoner wegtransport.

De basis voor elke elektrische DAF truck van de nieuwe generatie, is een zogeheten glider; een chassis zónder aandrijflijn maar mét cabine. Zo’n glider wordt geproduceerd in de reguliere truckfabriek van DAF. Op de productielijn van de Electric Truck Assembly worden de 4×2 en 6×2 trekkers en bakwagens vervolgens in acht stappen afgebouwd tot XD en XF Electric trucks.

Twee assemblagelijnen

De nieuwe fabriek telt feitelijk twee assemblagelijnen. Terwijl op de sub-assemblagelijn de batterij-pakketten worden samengesteld, worden op de hoofdlijn alle hoogspanningscomponenten aan het chassis gemonteerd, inclusief batterijen en aandrijflijn. Op de laatste stations vinden uitgebreide controles plaats om zeker te zijn dat de truck perfect functioneert.  

Dit voorjaar komen de eerste DAF XD en XF Electric trucks van de band

Modulair elektrisch

Zoals elke DAF, worden ook de XD en XF Electric volledig op maat samengesteld, zodat ze optimaal aansluiten op de wensen van de klant. De elektrische PACCAR-aandrijflijnen zijn daarom modulair. Niet alleen zijn twee PACCAR EX-motoren (met zes verschillende vermogens) beschikbaar, ook kunnen de batterijpakketten naar klantwens op verschillende plaatsen aan het chassis worden gemonteerd voor een zo groot mogelijke opbouwvriendelijkheid.

Fabriek in anderhalf jaar gebouwd

Dit voorjaar komen de eerste DAF XD en XF Electric trucks van de band. DAF gaat ervan uit dat de productie de komende jaren zal stijgen naar enkele duizenden voertuigen per jaar, in lijn met een toenemende marktvraag naar volledig elektrische trucks. De realisatie van deze fabriek voor elektrische trucks werd in anderhalf jaar voltooid.

De gloednieuwe Electric Truck Assembly staat op het terrein van DAF Trucks in Eindhoven

Actieradius meer dan 500 km

De DAF XD en XF Electric werden in september 2022 op de IAA-beurs in Hannover gepresenteerd. De volledig elektrische PACCAR-aandrijflijnen leveren vermogens van 170 tot 350 kW (210 tot 480 pk). Ook biedt DAF een ruime keuze aan batterijpakketten. De kleinste (210 kWh) telt twee ‘strings’ en geeft een rijbereik van tot zo’n 200 kilometer.

Het grootste pakket heeft 5 ‘strings’ (525 kWh) en is goed voor een actieradius van meer dan 500 kilometer. De elektrische trucks zijn vanzelfsprekend geschikt voor snelladen, waarmee zelfs het grootste batterijpakket in iets meer dan drie kwartier van 0% tot 80% kan worden opgeladen.

VDL E-power

De basis voor de elektrische DAF trucks werd al eerder gelegd door de samenwerking met VDL. In 2018 werd de eerste CF Electric gepresenteerd. Dit voertuig was gebaseerd op de DAF CF en maakte voor de volledig elektrische aandrijving gebruik van VDL’s E-Power Technology. Het hart van deze intelligente aandrijflijn bestond uit een elektromotor van 210 kW en een koppel van 2.000 Nm, dat gevoed werd door een lithium-ion accupakket met een capaciteit van 170 kWh. Momenteel heeft DAF de ontwikkeling en productie van de elektrische trucks en de elektrische aandrijvingen geheel in eigen handen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven