Ga naar hoofdinhoud

Video: intelligente VDL E-power aandrijflijn in elektrische DAF truck

210 kW en 2.000 Nm levert de elektromotor van VDL's E-Power Technology (foto's: DAF Trucks)

DAF Trucks en VDL werken nauw samen om in de loop van het jaar een eerste serie van CF Electric-trucks in te zetten bij toonaangevende vervoerders. Het hart van de intelligente aandrijflijn bestaat uit een elektromotor van 210 kW, die gevoed wordt door een lithium-ion accupakket met een huidige totale capaciteit van 170 kWh. Onze collega’s van TTM.nl mochten al een eerste rit maken in Eindhoven, zie de video.

De CF Electric is een 4×2 trekker, ontwikkeld voor distributieverkeer tot 40 ton in stedelijke gebieden, waar één- of twee-assige trailers de standaard zijn. Het voertuig is gebaseerd op de DAF CF, tevens ‘International Truck of the Year 2018’, en maakt voor de volledig elektrische aandrijving gebruik van VDL’s E-Power Technology. Het hart van deze intelligente aandrijflijn bestaat uit een elektromotor van 210 kW en een enorm koppel van 2.000 Nm, die gevoed wordt door een lithium-ion accupakket met een huidige totale capaciteit van 170 kWh.

Intensieve samenwerking

De CF Electric heeft een actieradius van ongeveer 100 kilometer, waardoor hij geschikt is voor het vervoer van hoge volumes binnen de stedelijke distributie. Snelladen van de accu’s kan in 30 minuten gebeuren en het volledig opladen in slechts anderhalf uur. Dankzij de VDL E-Power Technology rijden deze trucks daardoor zonder emissies en vrijwel volledig stil. Deze eerste veldtest-voertuigen worden geproduceerd door DAF en bij VDL Groep gecompleteerd met de volledig elektrische installatie. De twee ondernemingen tonen zo hun intensieve samenwerking op het gebied van elektrificatie van bedrijfswagens.

Innovatieve technologieën

“DAF heeft een sterke reputatie als het gaat om het ontwikkelen van innovatieve oplossingen, die tegemoetkomen aan de steeds veranderende behoeftes van zijn klanten”, aldus Preston Feight, president-directeur van DAF Trucks. “En uiteraard zullen we hen blijven voorzien van alle noodzakelijke technologieën om hen succesvol te maken. DAF was één van de eerste truckfabrikanten die in Europa een hybride-elektrische distributietruck introduceerde en heeft de ontwikkeling van hybride en elektrische aandrijflijnen verder doorgezet. Steeds meer steden spreken het voornemen uit om alleen emissie-loze en vrijwel geheel geluidloze voertuigen toe te laten. Wij zullen ervoor zorgen dat onze klanten de beste oplossingen hebben die zij nodig hebben.”

Elektrificatie van bedrijfsvoertuigen

V.l.n.r. President – directeur Willem van de Leegte, minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en DAF-president Preston Feight met de nieuwe elektrische truck op het Ketelhuisplein in Eindhoven (foto: VDL).

Voor de CF Electric werkt DAF samen met VDL Groep, eveneens uit Eindhoven. VDL is een technologisch toonaangevende onderneming met aanzienlijke ervaring op het gebied van elektrificatie van bedrijfsvoertuigen, met name bij bussen voor het openbaar vervoer. “VDL heeft bewezen leidend te zijn op het gebied van volledig elektrische bussen voor het openbaar vervoer. Inmiddels hebben we honderden elektrische bussen geleverd aan openbaar vervoermaatschappijen door heel Europa”, aldus Willem van der Leegte, directeur van VDL Groep. “De samenwerking met DAF voor deze elektrische truck is een fantastische ontwikkeling en vormt een prachtige gelegenheid voor twee Eindhovense technologiebedrijven voorop te lopen op het gebied van elektrisch aangedreven bedrijfsvoertuigen.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven