Ga naar hoofdinhoud

Continental ontwikkelt met Volterio volautomatische laadrobot voor EV’s

Een deel van het oplaadsysteem wordt op de bodem bevestigd, bijvoorbeeld in de garage. (Foto: Continental)

Continental Engineering Services (CES) werkt samen met start-up Volterio aan de ontwikkeling van een intelligente volautomatische laadrobot die het tanken in de toekomst vereenvoudigt. CES en Volterio zijn hiervoor nu officieel een partnerschap aangegaan.

De eerste near production systemen van de gezamenlijk ontworpen laadrobot zullen tegen half 2022 zijn ontwikkeld. Het systeem wordt daarna, rekening houdend met alle noodzakelijke certificeringscriteria van de auto-industrie verder ontwikkeld tot productierijpheid. CES zal uiteindelijk de productie van de laadrobot overnemen. De volumeproductie van het systeem is gepland voor 2024 en zal plaatsvinden in Duitsland.

Volautomatische laadrobot heeft 2 componenten

De volautomatische laadrobot bestaat uit twee componenten: een unit aan de onderkant van het voertuig en een unit op de garagevloer. Zodra de auto geparkeerd is, maken beide componenten verbinding via een slim automatisch systeem dat wordt aangestuurd via ultrabreedband, een op radio gebaseerde communicatietechnologie voor datatransmissie over korte afstanden.

Een praktisch voordeel hiervan is dat de auto niet nauwkeurig hoeft te worden geparkeerd. De laadrobot corrigeert afwijkingen tot 30 centimeter van de ideale parkeerpositie. Bovendien is het niet van belang onder welke hoek een voertuig ten opzichte van de vloerunit staat. Het conische ontwerp van de fysieke connector tussen de vloer- en de voertuigunit maakt elke uitlijning en oriëntatie tussen de units mogelijk.

Continental ontwikkelt met Volterio volautomatische laadrobot voor EV’s
De unit aan de onderkant van het voertuig en de unit op de garagevloer maken automatisch contact. (Foto: Continental)

Efficiënt laden

De nieuwe technologie biedt vele voordelen. Zo stroomt de energie via een fysieke verbinding, net zoals bij conventionele oplaadstations. Dit betekent dat – in tegenstelling tot draadloos inductief opladen via een magnetisch veld – er nauwelijks energie verloren gaat bij het tanken met de oplaadrobot. Dat maakt deze oplossing duurzaam en efficiënt.

Geen gedoe met kabels

Opladen met behulp van robottechnologie is ook erg comfortabel. Anders dan bij laadstations hoeven gebruikers zich nergens meer zorgen over te maken. Er zijn geen vuile of in regen gedrenkte laadkabels in kleine garages. Het opladen gebeurt volledig automatisch.

Bovendien zorgt de communicatie tussen de grond- en voertuigunit via ultrabreedband ervoor dat het voertuig en de oplaadrobot elkaar tot op de centimeter nauwkeurig naderen – de gebruiker kan dus relatief nonchalant parkeren. De technologie is vergevingsgezind ten opzichte van afwijkingen. Het systeem is ook ongecompliceerd en snel te installeren. De vloerunit kan bijvoorbeeld gewoon op de garagevloer worden geplaatst of daar worden vastgeschroefd.

Continental ontwikkelt met Volterio volautomatische laadrobot voor EV’s
De voertuigunit maakt een veilige verbinding met de oplaadrobot mogelijk. (Foto: Continental)

Toekomstbestendig

De technologie is ook toekomstbestendig: wanneer voertuigen volledig automatisch rijden en ook zichzelf parkeren in parkeergarages, zullen automatische oplaadoplossingen deel uitmaken van het dagelijkse autoleven.

Retrofit

De oplaadoplossing zal aanvankelijk worden geleverd voor gebruik in particuliere huishoudens met een geschikt vermogen van 22 kW wisselstroom. De oplossing is “retrofit”, wat betekent dat zij ook achteraf kan worden ingebouwd in bestaande modelvarianten van voertuigen.

In een tweede stap wordt een snellaadoplossing ontwikkeld die in de grond kan worden neergelaten, voor openbare ruimten, bijvoorbeeld in parkeergarages, tankstations of op bedrijfsterreinen, met een laadcapaciteit van meer dan 50 kW gelijkstroom.

Mogelijk ook interessant: Wordt elektrisch rijden op 48 volt mogelijk?

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven