Informatici van de Universität des Saarlandes hebben een methode ontwikkeld, waarmee in de toekomst elke leek displays in willekeurige vormen op diverse materialen kan printen. Op deze manier is het mogelijk om met een thuisprinter flinterdunne beeldschermen in het papier te werken, die zelf ontworpen symbolen aangeven of zelfs kunnen reageren op contact. De gebruikte techniek is een vorm van elektroluminescentie. Sluit men een elektrische spanning aan, dan geeft het licht. Dit wordt ook gebruikt om in auto’s het dashboard ’s nachts te verlichten.
Onderstaande video toont onder meer een briefkaart met daarop een historische auto. Als men op een knop drukt, lichten de achteras en stuurstangen in dezelfde kleur op. Dit is mogelijk door twee segmenten op een flexibel display, die precies overeenkomen met de vorm van auto-onderdelen. Informatici van de werkgroep ‘Embodied Interaction’ bij het cluster Multimodal Computing and Interaction hebben dit beeld geprint met een standaard inktjetprinter.
Dit was tot nu toe nog niet mogelijk. Displays worden geproduceerd in massa en niet voor een individuele gebruiker. Dat wilden de onderzoekers veranderen.
Contactgevoelig display
Het door hen ontworpen proces ziet er als volgt uit. De gebruiker ontwerpt met een programma als Word of PowerPoint een digitaal ontwerp voor het gewenste display. Met twee technieken kan deze nu worden geprint. Beide processen hebben voor- en nadelen maar zijn door één persoon, afhankelijk van het proces, in een paar minuten of tot vier uur uit te voeren.
Het printresultaat levert displays met een relatief hoge resolutie maar die slechts 0,1 mm dik zijn. Een compleet A4 vel vol printen gaat circa € 20 kosten, waarbij de speciale inkt het duurste is.
Doordat met dit proces materialen als papier, kunststof, leer, keramiek, steen, metaal en hout kunnen worden bedrukt, zijn allerlei twee dimensionale maar ook driedimensionale vormen mogelijk. De patronen kunnen daarbij naar keuze bestaan uit een segment (vlak, omtrek, patroon, raster grafiek), meerdere segmenten of verschillend opgebouwde matrijzen. Zelfs kunnen de onderzoekers contactgevoelige displays printen.
De toepassingsmogelijkheden zijn legio. Displays kunnen op deze manier in nagenoeg elk dagelijks voorwerp worden geïntegreerd, niet alleen in papieren voorwerpen maar ook bijvoorbeeld op meubels of voorwerpen uit de woninginrichting en tassen of voorwerpen die gedragen worden. Men zou bijvoorbeeld de horlogeband kunnen uitbreiden, zodat deze licht geeft als er een berichtje binnenkomt. Door het proces te combineren met 3D printen, zou men driedimensionale voorwerpen kunnen printen, die informatie aangeven en op aanraking reageren.