Ga naar hoofdinhoud

Compacte vierkwadranten regelaar

In de zuivelindustrie worden veel aandrijvingen met hoge traagheid gebruikt. De Powerdrive FX is heel geschikt voor de hier vaak toegepaste centrifuges, decanters en separatoren (foto: Mark Yuill).

Veel frequentieregelaars worden alleen gebruikt voor het aanlopen en op een bepaald toerental laten draaien van een draaistroommotor. Technisch is het geen probleem om een motor ook frequentiegeregeld te laten afremmen, in één of beide draairichtingen. Dergelijke regelaars zijn technisch wat gecompliceerder, volumineuzer en duurder. Emerson Industrial Automation introduceerde onlangs een volwaardige, compacte en vaak ook betaalbare vierkwadranten regelaar, de Powerdrive FX.

Er zijn diverse frequentieregelaars op de markt die voor een belangrijk deel aan de marktbehoeften voldoen en ook al vele jaren met succes worden toegepast. De meeste frequentieregelaars op de markt zijn gebaseerd op een zes pulsen aansturing van de vermogenstrappen. Deze kan terug ontvangen energie echter niet terugvoeden naar het net.

Een nieuwere ontwikkeling is de C-light tweekwadranten regelaar. Hierin zijn de grote elektrolytische condensatoren vervangen door kleine polypropeen exemplaren met lage waarde (een factor honderd lager). De beperkte opslagcapaciteit maakt de tussenkring echter ook veel minder stabiel, waardoor de regelaar veel gevoeliger is voor schommelingen in de tussenkringspanning.

Vierkwadranten regelaar

De Powerdrive FX is een C-light vierkwadranten regelaar, maar is qua opbouw vergelijkbaar met een regelaar met Active Front End. Remenergie wordt vanuit de motor via het EMC-filter teruggevoerd naar het net. De terugvoeding bedraagt 50 Hz, maar heeft geen zuivere sinusvorm. Een AFE doet dat met 3 kHz. Emerson benadrukt daarom dat de Powerdrive FX een vierkwadranten regelaar is, geen regelaar met Active Front End.

De Powerdrive FX is specifiek ontwikkeld voor toepassingen waarbij regelmatig sprake is van terugvoeding van energie vanuit de applicatie naar het net. Hierbij kunt u denken aan onder meer roltrappen, liften, centrifuges, lieren, kranen (zowel hijs- als rijaandrijving), hout- en textielindustrie, pompen, ventilatoren, gereedschapsmachines, decanters, separatoren, testbanken, ja-knikkers, kleine windturbines en getijdecentrales.

Het volledig artikel vindt u in het maart-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven