Ga naar hoofdinhoud

Compacte pompmotor met geïntegreerde frequentieregelaar

KSB heeft 2017 afgesloten met de presentatie van een compacte efficiënte pompmotor met geïntegreerde frequentieregelaar. De synchrone reluctantiemotor met een vermogen van 22 kW is een prototype waarin, dankzij nieuwe halfgeleidertechnologie, een nieuw koelmanagement voor afvoer van de warmte uit de vermogenselektronica zorgt. Door de integratie van de frequentieregelaar in de motor heeft KSB het bouwvolume ten opzichte van klassieke bouwmethoden met meer dan 25% kunnen verlagen.

Aan de ontwikkeling is niet alleen bijgedragen door Duitse en Franse specialisten van de pompproducent maar ook door wetenschappers van het Karlsruher Institut für Technologie (KIT). De ontwikkeling van deze prototype-aandrijving is ingezet om aan te tonen wat de mogelijkheden van moderne siliciumcarbide onderdelen zijn voor grotere motorvermogens.

Tegenwoordig draait circa 70% van alle standaardpompen met een constant toerental. Voor optimale efficiëntie wordt de pomp aangepast aan het gewenste bedrijfspunt door het afdraaien van de waaier. In de toekomst zullen motoren voor Industrie 4.0 applicaties gebruik maken van zogenaamde ‘virtuele aanpassing van de waaier’. Dit kan ook nadat het aggregaat in bedrijf is genomen. Met de presentatie van het prototype van de pompmotor zet KSB een volgende stap richting Industrie 4.0.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven