Ga naar hoofdinhoud

3D-composietprinten dankzij Comau, Autodesk en Continuous Composites

Comau, Autodesk en Continuous Composites toonden op Automatica een systeem om bijvoorbeeld vleugels 3D te printen (foto's: Paul Quaedvlieg).

De Italiaanse automatiseringsspecialist Comau is een samenwerking aangegaan met de Amerikaanse fabrikanten Autodesk (ontwerpsoftware) en Continuous Composites (composietmaterialen voor 3D printen). Op Automatica in München demonstreerden de drie partijen een cel voor real-time digitale productie met virtuele sensoren, ontwerpsoftware en 3D-composietprinten.

De productiecel maakte gebruik van snel uithardende draden en snelle robotica om sterke lichtgewicht onderdelen te maken die meteen in de fabriek kunnen worden gebruikt. De bedrijven produceerden verschillende soorten onderdelen, variërend van een grote vleugel tot B-stijlen en meerlaags bruggen, geprint in de vrije ruimte zonder steunen en bevestigingsmiddelen.

De drie bedrijven gebruikten hun respectievelijke competenties om een flexibel productiesysteem te ontwikkelen dat op economische manier lichtgewicht sterke objecten te maken. Deze objecten zijn voorzien van geïntegreerde functionaliteit zoals glasvezelsensoren, LED-verlichting en koperdraad voor het voeden van elektronica. Hierdoor kunnen de 3D geprinte composietstructuren zichzelf real-time meten en reageren op omgevingscondities.

Productie van de toekomst

Het systeem combineert de prestaties van Comau robotica met Autodesk ontwerpsoftware en de 3D-vezeltechnologie van Continuous Composites. Het kan structuur- en functie-elementen produceren zonder het gebruik van matrijzen, steunen, autoclaven, bevestigingsmiddelen en zonder overtollig materiaal te moten verwijderen. Er kunnen complexe ontwerpen mee worden geproduceerd, ontwikkeld in de ontwerpsoftware met kunstmatige intelligentie. De anisotrope eigenschappen van de composietmaterialen kunnen volledig worden gebruikt om belastingpaden te optimaliseren.

Tyler Alvarado, CEO van Continuous Composites toont een 3D-composiet geprint vleugeldeel.

Door de goede trajectbeheersing en hoge herhaalnauwkeurigheid van de Comau robots in combinatie met de directe uitharding van de thermohardende harsen van Continuous Composites kan het systeem met elk draadmateriaal snel grote complexe structuren in een vrije ruimte, buizen, meerlaags koolstofvezel panelen en vrije bruggen produceren. De Autodesk ontwerpsoftware interface verkent alle mogelijke variaties van een project om de best mogelijke oplossing te optimaliseren, rekening houdend met belangrijke belastingparameters.

Vrij vorm productie

In tegenstelling tot traditionele productietechnieken voor composieten is het nieuwe systeem zowel flexibeler als goedkoper. Omdat het draadmateriaal direct wordt uitgehard als het in een 3D proces wordt verbruikt, is het niet nodig om het na te bewerken en is er geen verspild materiaal.

Het systeem kan zowel grote structuren als complexe werkstukken printen dankzij de mogelijkheid om verschillende typen spuitkoppen printkoppen op de Comau robot te plaatsen. Hierdoor is het systeem geschikt als economische oplossing voor een brede range van industriële toepassingen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven