Ga naar hoofdinhoud

Co-robot van Rexroth op Kuka-basis

De APAS Assitant op basis van een Kuka robot combineert de sterke punten van mens en machine (foto: Bosch Rexroth).

Bosch Rexroth heeft technologie van Kuka geïntegreerd in zijn portfolio Automatic Production Assistants (APAS). Specifieke producteigenschappen maken een eenvoudige en veilige instap in de wereld van co-robot mogelijk. Het resultaat is voorzien van een met capacitieve sensoren beklede huis om botsingen te voorkomen, van een besturing naar keuze en de mxAutomation PLC-interface.

De nieuwe APAS Assistant is voorzien van alles wat een gebruiker nodig heeft om zijn productie gereed te maken voor de toekomst. Met een bereik van 1100 mm en een nuttige capaciteit van 10 kg kan de robot een groot aantal taken ondersteunen , maar ook zelfstandig monotone of ergonomisch ongunstige taken nauwkeurig en economisch uitvoeren.

Veiligheid primair bij co-robot

Bij de samenwerking tussen mens en robot dient veiligheid op de eerste plaats te staan. Bosch heeft hiervoor een speciaal veiligheidsconcept ontwikkeld. Net als alle andere APAS robotsystemen heeft de APAS Assistant een speciaal ontwikkelde sensorhuid, die de basis vormt voor de veilige samenwerking tussen mens en robot.

Als een medewerker te dicht bij de APAS Assistant komt, stopt deze onmiddellijk, zelfs voordat mens en robot elkaar raken. Als de medewerker weg is uit de directe nabijheid herneemt de robot zelfstandig zijn werk op precies het punt waarop het werd onderbroken. Bovendien gaat de productieassistent automatisch naar een veilige snelheid als de medewerker te dicht in de buurt komt. Door dit veiligheidsconcept kan de APAS Assistant zijn tempo aanpassen aan de situatie.

Gemakkelijke integratie

De op Kuka technologie gebaseerde APAS Assistant kan in collaboratieve toepassingen of autonoom worden gebruikt. Dankzij de programmering van Kuka kan bestaande kennis worden gebruikt en kunnen taken in korte tijd worden geïmplementeerd. Bovendien kan de APAS Assistant gebruik maken van de wijdverbreide mxAutomation PLC-interface, die een gemakkelijke aansluiting op bestaande systeemomgevingen mogelijk maakt.

Nog een voordeel is de vrije keuze voor een KRC 4 compact (IP20) of KRC 4 smallsize-2 (IP54) besturing. Gebruikers kunnen dus zelf beslissen of de besturing in een bestaande behuizing of extern wordt aangebracht, afhankelijk van de situatie in zijn bestaande systeem.

De APAS assistant combineert voorzieningen als groot bereik, grote capaciteit, geoptimaliseerde nauwkeurigheid en Kuka in één pakket. Dit biedt de beste condities voor het optimaliseren van bestaande productiestructuren en verbetert het rendement en de totale productiviteit over langere termijn.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven