Ga naar hoofdinhoud

Claas en start-up AgXeed werken samen aan landbouwrobots (video)

De AgBot van AgXeed in actie. De samenwerking met Claas is een win-win situatie voor beide bedrijven (foto's: AgXeed)

Claas is een samenwerkingsverband aangegaan met de Nederlandse start-up AgXeed en heeft een minderheidsaandeel verworven in de internationale financieringsronde van het bedrijf als blijk van hun betrokkenheid. Het doel is om samen te werken aan de ontwikkeling en commercialisering van autonome landbouwmachines.

De landbouwsector moet de productiviteit de komende decennia verder opvoeren om aan de behoeften van een groeiende wereldbevolking te voldoen. Tegelijkertijd blijft het aantal mensen dat in de sector werkt, gemeten in oppervlakte, dalen, terwijl geschoolde arbeidskrachten in sommige regio’s steeds moeilijker te vinden zijn en landbouwers nog steeds langer werken dan in veel andere sectoren.

De landbouwmachine-industrie heeft diverse oplossingen bedacht om deze uitdagingen het hoofd te bieden, variërend van systemen voor bestuurdersassistentie en machineoptimalisatie tot precisielandbouwtechnologieën en zelfs autonome machines in verschillende grootte- en prestatieklassen. Voor Claas is de samenwerking met en investering in AgXeed een logische stap op weg naar toekomstbestendige technologieën.

Schaalbare technologie

Het in Nederland gevestigde AgXeed biedt een slim, duurzaam en volledig autonoom systeem met schaalbare hardware, virtuele planningstools en uitgebreide datamodellen en is daarmee een van de toonaangevende Europese bedrijven in deze sector van dit moment. Daartoe zal AgXeed zijn autonome AgBot naar akkers, weiden en gespecialiseerde gewassen brengen, samen met een volledige reeks agrarische werktuigen.

Het is de bedoeling dat deze autonome veldrobot met diesel-elektrische aandrijving, wielen of rupsbanden, tot 156 pk en standaard driepuntsophanging boeren in de toekomst bijstaat bij een breed scala aan taken. “Onze betrokkenheid biedt Claas toegang tot innovatieve technologieën in een vertrouwd marktsegment en is een aanvulling op onze eigen expertise op het gebied van autonomie en robotica”, verklaart Thomas Böck, CEO van de Claas Group.

Vergevorderd stadium

“Op zijn beurt profiteert AgXeed van onze uitgebreide expertise en netwerken op vele gebieden, zoals gegevensoverdracht, interfaces en aandrijflijnen. Het is in onze ogen een win-winsituatie en een van de redenen waarom wij hebben besloten om in dit startende bedrijf te investeren, net als het feit dat de beoogde AgXeed-technologieën zich in een vergevorderd stadium van ontwikkeling bevinden. Deze oplossing biedt landbouwers en loonwerkers een concrete economische meerwaarde, en bovendien zal ze binnenkort beschikbaar zijn.”

Toekomstgerichte allianties

“Dit type samenwerking weerspiegelt precies waar we bij AgXeed voor staan”, voegt Joris Hiddema medeoprichter van AgXeed B.V. “En dit betekent het opzetten van toekomstgerichte allianties tussen innovatieve bedrijven die streven naar duurzame landbouw waarbij boeren in staat zijn om de productiviteit te optimaliseren, terwijl de bodem en het milieu behouden blijven. In Claas hebben we een partner aan boord die gelooft in en onze ideeën deelt over de toekomst van de landbouw en die onze oplossingen versneld naar de velden van boeren zal brengen”.

Lancering in 2022

De AgBot wordt, samen met de bijbehorende softwareoplossingen en werktuigen, naar verwachting in 2022 gelanceerd. De AgBot neemt de eentonige, vervelende en in sommige gevallen gevaarlijke taken uit handen, waardoor agrariërs meer tijd overhouden om zich bezig te houden met de uitdagingen waar ze vandaag voor staan.

AgXeed AgBot autonoom

Concreet verhoogt het ecosysteem rond de centrale, webgebaseerde plannings- en analysetool de efficiëntie door geautomatiseerde, geoptimaliseerde routeplanning en machine-instellingen. Optionele rupsbanden met bandbreedtes van 300 tot 910 mm, gecombineerd met een laag maximumgewicht van 6,0 ton (zonder ballast) maken de AgBot zeer bodemvriendelijk.

Elektrische aftakas

Het voertuig beschikt ook over een instelbare spoorbreedte, lastafhankelijke hydrauliek en een hefinrichting met een hefvermogen tot 8,0 t. Een elektrische aftakas, onafhankelijk van het motortoerental, en externe hoogspanningsaansluitingen zijn optioneel verkrijgbaar. De elektrische uitrusting omvat alle technologie die nodig is voor gevaar- en obstakeldetectie, naast een RTK-besturingssysteem.

De AgBots zullen in verschillende groottes en prestatieklassen op de markt worden gebracht. Andere oplossingen zijn momenteel in ontwikkeling. Onderstaande video geeft goed weer wat de engineers van AgXeed hebben ontwikkeld en hoe zij de wereld van de landbouw zien.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven