Ga naar hoofdinhoud

CiA 314 beschrijft IEC 61131 naar CANopen

Functieblok voor het creëren van ‘object dictionary entries’ (ill.: CAN in Automation).

CAN in Automation (CiA) heeft specificatie CiA 314 gepubliceerd die het bijna twintig jaar oude document CiA 405 gedeeltelijk vervangt. De andere onderdelen van laatstgenoemd document zijn al sinds enkele jaren omgezet in specificatie CiA 302-4 (Netwerkvariabelen en procesweergave) en CiA 306-3 (Elektronisch datablad).

Document CiA 314 specificeert CANopen-specifieke functieblokken, bijvoorbeeld voor het schrijven en lezen van SDOs (Service data objecten), het vragen van de NMT-status (Netwerkmanagement) of van de CANopen-kernel. Andere functieblokken dienen voor het zenden en ontvangen van EMCY-informatie (alarmen en waarschuwingen) en voor het creëren van ‘object dictionary entries’ (ODE).

Fabrikanten van volgens IEC 61131-3 programmeerbare CANopen-apparatuur respectievelijk van Soft-PLC-systemen kunnen deze functieblokken implementeren om de applicatiesoftware porteerbaar te maken. Dit vergemakkelijkt het hergebruik van applicatiesoftware. In IEC 61131-3 programmeerbare CANopen-apparatuur wordt toegepast in de productieautomatisering, machinebesturingen, ‘intelligente’ aandrijfbesturingen (motion controllers) en displays en in toenemende mate in mobiele werktuigen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven