Ga naar hoofdinhoud

CAN sensorprofielen ondersteunen CANopen Safety

CAN in Automation heeft CiA 406 (voor encoders) en CiA 410 (hellingsensoren) uitgebreid met veiilgheidsfuncties (foto: Kübler).

CAN in Automation (CiA) heeft de CANopen profielen voor encoders (CiA 406) en hellingsensoren (CiA 410) uitgebreid en uitgebracht als versie 4.0 respectievelijk versie 2.0. Beide profielen specificeren nu ook veiligheidsgerelateerde sensor data en de overdracht daarvan in SRDO’s (safety related data objects) zoals die zijn vastgelegd in het internationaal gestandaardiseerde CANopen Safety protocol (EN 50325-5).

De nieuwe specificaties zijn de eerste gestandaardiseerde apparaatprofielen die functioneel veilige procesdata te beschrijven. Het volgende profiel met veiligheidsfuncties zal CiA 402 (elektrische aandrijvingen en servo- controllers) zijn.

CANopen Safety

CANopen Safety wordt ondersteund door een groeiend aantal controllers die programmeerbaar zijn in IEC 61131-3. Deze SIL 2 besturingen worden voornamelijk gebruikt in mobiele werktuigen. De gepubliceerde CANopen profielen in IEC 61131-3 de interoperabiliteit van sensoren met verschillende besturingen mogelijk.

“Het succes van de CANopen apparaat profielen wordt nu ook uitgebreid naar veiligheidstechnologie. “De gestandaardiseerde apparaatprofielen maken vergemakkelijken systeemintegratie en maken het gemakkelijker om producten te vervangen”, aldus Holger Zellwanger, directeur van CiA.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven