Ga naar hoofdinhoud

Bridgestone’s sensortechnologie verhoogt verkeersveiligheid

Binnenin de band zitten een sensor en een draadloze module, die worden aangedreven door een ingebouwde generator. (foto: Bridgestone)

Bridgestone heeft de nieuwste versie van zijn sensortechnologie voor banden voorgesteld, onder de naam CAIS, wat staat voor Contact Area Information Sensing. CAIS biedt belangrijke voordelen voor de verkeersveiligheid, omdat het bestuurders helpt door het verzamelen en analyseren van gegevens over het contactoppervlak van de band, en deze gegevens vervolgens gebruikt om de wegomstandigheden in te delen.

Binnenin de band zitten een sensor en een draadloze module, die worden aangedreven door een ingebouwde generator. De sensor verzamelt wegdekgegevens die vervolgens naar een on-boardsysteem worden verstuurd voor analyse in real-time.
De technologie classificeert de wegomstandigheden in zeven verschillende toestanden: droog, halfnat, nat, modder, verse sneeuw, samengeperste sneeuw en ijs. De bestuurder ontvangt een livestream van de huidige wegconditie op het scherm, samen met waarschuwingen over elke verandering in de toestand van het wegdek. Op het scherm zien we hoe de gegevens verzameld en geanalyseerd worden over de hele stad en hoe de resultaten in real time worden gedeeld.

Vitale informatie
Jake Rønsholt, Managing Director, Consumer Business Unit, Bridgestone Europe legt uit: “Bridgestone is ervan overtuigd dat de sensortechnologie voor banden vitale informatie aan bestuurders kan leveren. Onze tests met het invoeren van CAIS in Japan tonen ons het ware potentieel voor de toekomst.”
Andere mogelijke toepassingen van de Bridgestone sensortechnologie voor banden zijn onder andere het stimuleren van de wegveiligheid via het meten van de zijdelingse krachten op een band.
“Als ’s werelds leidende fabrikant van banden en rubberproducten investeert Bridgestone niet alleen in technologische ontwikkeling voor de banden zelf, maar in hele systemen die een veiliger en beter beveiligde mobiele samenleving ondersteunen,” aldus de heer Rønsholt.

Een vroegere versie van CAIS-concept werd door de “Tire Technology International Awards for Innovation and Excellence’ al in 2012 onderscheiden als “Tire Technology of the Year”.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven