Ga naar hoofdinhoud

Brandstofcel op dieselolie

Productiemodule voor brandbaar gas van het brandstofcellensysteem op dieselolie (foto: Oel-Wärme-Institut).

Enasys, Mahle Behr en het Oel-Wärme-Institut (OWI) aan de RWTH in Aken hebben een belangrijke mijlpaal bereikt in de ontwikkeling van een modulair brandstofcellensysteem dat werkt met dieselolie. Aan het eind van het project werd de functionaliteit van het systeem met een zelfstandige werking van het brandstofcellenpakket en de E-module gedemonstreerd. Het complete systeem bestaat uit een diesel- en een watertank, een productiemodule voor brandbaar gas en een brandstofcellenmodule inclusief lage temperatuur-PEM-brandstofcellen (NT-PEM) met negentig cellen, een batterij en de vermogenselektronica.

Voor het gebruik wordt gedacht aan camping- en plezierjachttoepassingen met een elektrisch vermogen van 3-4 kW. Dat moet voldoende zijn om de elektrische apparatuur zoals een airco of een koelkast op een jacht of in een camper van energie te voorzien.

De dieselbrandstof uit de tank van het voer- of vaartuig wordt door een proces van dampreformering eerst omgezet in een waterstofrijk brandbaar gas, dat daarna in de brandstofcel wordt omgezet in elektrische energie. Het systeem wordt opgestart met de in de batterij opgeslagen energie en na het starten van de brandstofcel wordt deze weer automatisch bijgeladen.

Brandstofcel in plaats van generatorset

Op de markt zijn op dit moment in de elektrische vermogensklasse van ongeveer 3 kW alleen generatoren met een benzine- of diesel motor beschikbaar. Deze worden vaak gebruikt in de buurt van havens of op parkeerplaatsen voor campers, maar vanwege lawaai en emissienormen maar beperkt toegelaten. Een brandstofcel heeft het voordeel dat het functioneert met beperkt lawaai, geringe emissies en zonder trillingen.

Voor de beoogde verdere ontwikkeling van het brandstofcellensysteem kunnen samenwerkingspartners deelnemen aan het project.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven