Ga naar hoofdinhoud

Brandpreventie Ansul voorkomt machinebrand

Een smeltslang detecteert brand door ontvlambare nevel en activeert het blussysteem bij het bewerkingscentrum van Hermle bij Madern (foto: Tim Wentink, Metaal Magazine)

Ansul Solutions uit Lelystad, leverancier van brandbeveiligingssystemen, heeft bij Madern in Vlaardingen een brandblussysteem geïnstalleerd in de bewerkingsruimte van een Hermle S100. Madern heeft gekozen om de machine te beschermen tegen de ontbranding van olienevel in de machine.

Om te voorkomen dat er een brandbare nevel in de machine kan ontstaan heeft Madern bij voorbaat al gekozen voor een olie met een zo hoog mogelijk vlampunt. Echter, uit ervaring blijkt dat tijdens het bewerkingsproces in sommige gevallen de temperatuur toch zo hoog kan oplopen dat de nevel spontaan ontbrandt. Het systeem dat bij Madern is geïnstalleerd betreft een indirect systeem. Dit wil zeggen dat het systeem bestaat uit een detectielus, ook wel een smeltslang genoemd, en een blusleiding.

Brandpreventie ideaal bij onbemand produceren

Ansul-brandpreventie-1024x750
Ansul Solutions uit Lelystad levert brandpreventiesystemen voor de beveiliging van bewerkingscentra (foto: Ansul)

De smeltslang staat constant onder druk totdat deze met vuur in aanraking komt en de slang openbarst. Hierdoor verdwijnt de druk en wordt de klep van de blusser geactiveerd. Het blusmiddel dat toegepast wordt is CO2 en deze cilinder van 10 kg is weggewerkt  in de machine. Bij Madern heeft de Ansul blusinstallatie zich reeds in de praktijk bewezen. “Het systeem heeft eenmalig een brand in de bewerkingsruimte geblust. Een fijne gedachte, zeker bij onbemand produceren, om te weten dat het blussysteem direct reageert”, aldus Roland Stittelaar, hoofd technische dienst bij Madern.

Het volledige artikel vindt u hier

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven