Ga naar hoofdinhoud

Bouw Advanced Manufacturing Center gestart met eerstesteenlegging

De eerstesteenleggingsceremonie is het startschot voor de bouw van het Advanced Manufacturing Center (foto: UTwente)

Vertegenwoordigers van de Universiteit Twente en het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing (FIP-AM@UT) zijn bijeengekomen voor de eerstesteenleggingsceremonie om de bouwfase van het Advanced Manufacturing Center – de nieuwe kantoor- en industriële testomgeving in Enschede in te luiden.

De ceremonie werd georganiseerd door Kennispark Twente op de locatie van de toekomstige thuisbasis van FIP-AM@UT. Het is de bedoeling dat het complex eind 2022 klaar is en voldoende ruimte biedt aan 50 medewerkers.

Industrie 4.0

Het evenement was een mijlpaal voor het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing. De nieuwe locatie biedt niet alleen veel meer ruimte dan de bestaande locatie op de campus van de Universiteit Twente, maar biedt ook essentiële kansen om de zichtbaarheid in en buiten de regio te vergroten. Deze nieuwe locatie zal bovendien de beschikking hebben over een zogenaamde testfabriek, een industriële testfaciliteit, die speciaal is ontworpen om geavanceerde Industrie 4.0-oplossingen te demonstreren aan de industriepartners.

Advanced Manufacturing Center
Vertegenwoordigers van de Universiteit Twente en het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing (FIP-AM@UT) zijn bijeengekomen voor de eerstesteenleggingsceremonie om de bouwfase van de nieuwe kantoor- en industriële testomgeving in Enschede in te luiden (foto: UTwente)

State-of-the-art leerfabriek

De testfabriek wordt een state-of-the-art ‘leerfabriek’, volledig operationeel, met de meest up-to-date productiesystemen en advanced manufacturingconcepten en -technologieën. Dit creëert een perfecte omgeving om Industrie 4.0 operationeel te demonstreren. Het pand zal bestaan uit zo’n ±1000 m² aan kantooroppervlak, verdeeld over vier verdiepingen, en een testproductiefaciliteit van 925 m². Er is gekozen voor een royale opzet, om Fraunhofer toekomstbestendig te maken en zodat er voldoende ruimte is voor groei.

Verbinden

De nieuwe locatie is ook symbolisch: de ligging tegenover de hoofdingang van de universiteitscampus laat duidelijk zien dat ze nog steeds een integraal onderdeel zijn van de Universiteit Twente, terwijl er ook verbinding wordt gemaakt met de industrie en de omgeving daarbuiten.

Agile en flexibel werken

Prof. dr. Ian Gibson, een van de directeuren van FIP-AM@UT, lichtte toe dat de plannen voor het Advanced Manufacturing Center (AMC) de waarden en doelen van de organisatie weerspiegelen en in de praktijk brengen. “Hightechapparatuur en intelligente digitale technologieën maken agile en flexibel werken mogelijk. In combinatie met onze cultuur van streven naar uitmuntendheid en optimale samenwerking, kunnen we werkplekconcepten creëren die out-of-the-box denken aanmoedigen om impactvolle oplossingen voor onze klanten te stimuleren.”

De ceremonie werd georganiseerd door Kennispark Twente op de locatie van de toekomstige thuisbasis van FIP-AM@UT. (foto: UTwente)

Ontwikkeling en groei

De komende jaren zal het AMC steeds verder op zoek gaan naar nieuwe manieren om studenten in de organisatie te integreren, waardoor ze zich verder kunnen ontwikkelen in een breed scala van industriële en technologische sectoren. Een primair doel van het FIP-AM@UT is om sterkere partnerschappen te creëren in de regio en praktische en kosteneffectieve oplossingen voor de productiesector te realiseren. Met dit in het achterhoofd verwacht het AMC uit te groeien naar meer dan 40 fulltime medewerkers. Dus houdt ze in de gaten, er liggen grote plannen voor de toekomst!

Ook interessant: Fraunhofer maakt industrie veerkrachtig in onzekere tijden

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven