Rolf Najork is sinds februari dit jaar CEO van Bosch Rexroth. Bij zijn eerste presentatie van de jaarcijfers aan de pers had hij ongetwijfeld graag betere cijfers laten zien. Mede, maar niet alleen door de verkoop van de activiteiten in grote tandwielkasten aan ZF Friedrichshafen daalde de omzet in 2015 met enkele procenten.
Het boekjaar 2015 werd gekenmerkt door zwakke economische activiteit op de markt voor kapitaalgoederen. Wereldwijd groeide deze met slechts 0,5 %, wat mede werd veroorzaakt door stagnatie in opkomende markten, lage prijzen voor grondstoffen (met name aardolie, basismetalen en agrarische producten) en turbulente kapitaalmarkten. Dit had met name effect op de industrieën en applicaties waarin Bosch Rexroth van oudsher goed thuis is.
In vergelijking met 2014 daalde de omzet van het concern met 3,2% tot zo’n 5,4 miljard euro. Gecorrigeerd voor valuta-effecten lagen de verkopen zelfs 5% lager. In deze daling van de verkoop is wel het afstoten van de activiteiten op het gebied van zware tandwielkasten aan ZF Friedrichtshafen AG meegenomen. Met zo’n 5 miljard euro was de orderontvangst 1,7% lager dan in 2014. Met deze verkoop wil Bosch Rexroth zich concentreren op zijn kernmarkten namelijk de industrie en de mobiele markt.
Marktsegmenten
De markt voor mobiele werktuigen werd hard geraakt door de wereldwijd dalende vraag naar bouw-, landbouw- en andere mobiele machines. De markt voor mijnbouwwerktuigen daalde voor het derde opeenvolgende jaar. Dit kon maar ten dele worden gecompenseerd door de handel in componenten en systemen voor vrachtverkeer, wegenbouw- en bosbouwmachines.
De markt voor civiele projecten, energietechniek en machinebouw (met name de persenbouw) groeide echter met dubbele cijfers. Maar ook hier konden de omzetten de afname in markten als metallurgie, mijnbouw en offshore iet goedmaken. Veel investeringen zijn door de lage metaal- en olieprijzen uitgesteld of afgeblazen.
De markt voor productie-automatisering was positief. In de halfgeleider-, elektronica-, automobiel- en kunststoffenindustrie vertoonde de omzet een duidelijk stijgende lijn. Industrie 4.0 is hier een belangrijke drijfveer.
Ondanks de moeilijke markt slaagde Bosch Rexroth er in om zijn omzet in zijn grootste markt (thuisland Duitsland) stabiel te houden. De rest van Europa liet vooral dalende afzetten zien. Met name in Noorwegen en Nederland liet de stagnatie in de offshore zich goed voelen. In 2014 leverde de Pioneering Spirit van Allseas een flinke bijdrage aan de omzet, maar dat was in het afgelopen boekjaar niet het geval.
Herstructurering én investering
De voorganger van Najork was al begonnen met het doorvoeren van herstructureringsmaatregelen, en die beginnen nu effect te sorteren. Ook in minder gunstige zin: wereldwijd daalde het aantal werknemers met 2600 tot ruim 31.100, een afname van 7,8%. Daarvan komen er overigens 1200 voor rekening van de verkoop van de tandwielkast-activiteiten aan ZF, waardoor per saldo nog altijd 1400 mensen moesten afvloeien. Zes fabrieken voor componenten voor hydrauliek waren met meer dan 1000 ontslagen de grootste slachtoffers. Niettemin blijft het bedrijf investeren in zijn personeel, wat onder meer blijkt uit het feit dat het in 2015 bijna duizend stagiaires aannam.
Verder blijft het concern investeren in gebouwen, onderzoek en ontwikkeling. Vorig jaar werd zo’n 121 miljoen besteed aan modernisering van bestaande fabrieken. Ook hier speelt Industrie 4.0 een duidelijke rol. Verder werd 6,0% van de omzet geïnvesteerd in R&D, waarbij de focus lag op elektronificering van hydrauliek en de ontwikkeling van producten, oplossingen en diensten voor Industrie 4.0.