Ga naar hoofdinhoud

Bosch Rexroth neemt Elmo Motion Control over

Links Dr. Steffen Haack (CEO Bosch Rexroth AG), in het midden Haim Monhait (oprichter en eigenaar van Elmo Motion Control) en rechts Thomas Fechner (hoofd productdivisie Automatiserings- en elektrificatieoplossingen van Bosch Rexroth)

Bosch Rexroth investeert in de uitbreiding van zijn activiteiten op het gebied van fabrieksautomatisering en neemt motion control specialist Elmo Motion Control over. Deze in Israël gevestigde onderneming ontwikkelt en produceert high-end elektrische servoaandrijvingen en besturingen voor industriële automatisering. De partijen zijn overeengekomen de koopprijs niet bekend te maken. De transactie is onderworpen aan antitrustgoedkeuring.

De krachtige, bijzonder ruimtebesparende en precieze aandrijvingen vormen een aanvulling op de Bosch Rexroth productportfolio rond het automatiseringsplatform ctrlX AUTOMATION. Bosch en Elmo ondertekenden op 4 september 2022 een overeenkomst dienaangaande. Elmo Motion Control heeft ongeveer 330 werknemers in dienst.

Industriële automatisering

De vraag naar intelligente automatisering en Industrie 4.0-oplossingen die de productiviteit in fabrieken verhogen en hulpbronnen sparen, neemt gestaag toe. “Fabrieksautomatisering is een duidelijk aandachtsgebied bij Bosch Rexroth. We versterken ons portfolio, zowel organisch door de ontwikkeling van innovatieve producten zoals ctrlX AUTOMATION, als door geschikte overnames zoals Elmo”, zegt Thomas Fechner, hoofd van de productdivisie Automatiserings- en elektrificatieoplossingen bij Bosch Rexroth.

Geavanceerde aandrijf- en servobesturingen

Door de overname worden de innovatie en dynamiek van Elmo gecombineerd met de expertise van Bosch Rexroth op het gebied van fabrieksautomatisering. Bosch is van plan Elmo’s vermogen uit te breiden om de meest geavanceerde aandrijf- en servobesturingen te ontwikkelen en te produceren. Elmo zal worden voortgezet als een Israëlisch bedrijf met lokaal management en met het huidige personeelsbestand.

Nieuwe toepassingsgebieden

Alleen vloeren, plafonds en muren zijn vast. Al het andere is flexibel – zo ziet Bosch Rexroth de fabriek van de toekomst. De onderneming stelt de markt voortdurend oplossingen voor die perfect aan dit concept beantwoorden. De intelligente, uiterst compacte en robuuste aandrijvingen van Elmo vullen het Bosch Rexroth portfolio op ideale wijze aan.

“Met de technologie van Elmo is het mogelijk om aandrijvingen ter grootte van een smartphone te integreren in bijvoorbeeld robots of autonome transportvoertuigen,” zegt Fechner. “De Elmo-technologieën openen aldus nieuwe toepassingsgebieden die bijzondere technische uitdagingen inhouden, zoals autonome transportvoertuigen, servicerobots of de decentrale plaatsing van aandrijvingen in machines. Dit is waar de producten van Elmo het best tot hun recht komen, vooral door hun bewegingsprestaties, compactheid, energie-efficiëntie en precisie met een hoge dynamiek”.

Overtuigende groeiambities

Haim Monhait, oprichter en eigenaar van Elmo Motion Control, zegt: “Ik ben erg blij dat het Elmo team, onze technologie en onze klanten nu een duidelijk en veelbelovend pad naar de toekomst hebben. Elmo sluit zich aan bij Bosch Rexroth, niet alleen omdat onze producten elkaar goed aanvullen, maar ook omdat de onderneming een klantgerichte benadering van fabrieksautomatisering heeft met overtuigende groeiambities. Elmo zal innovatieve, intelligente en toonaangevende oplossingen voor motion control blijven ontwikkelen om de machineprestaties te verbeteren ten voordele van onze klanten.”

Zeer compacte aandrijvingen

Elmo Motion Control is gespecialiseerd in technologisch geavanceerde en toch compacte servoaandrijvingen en aandrijfcontrollers. Deze elektrische servoaandrijvingen en besturingen voor aandrijvingen zijn uiterst intelligent gebouwd en garanderen een volledig gecertificeerde functionele veiligheid.

De servodrives van Elmo Motion Control zijn zeer compact (foto: Elmo Motion Control)

De producten zijn bijzonder geschikt voor de halfgeleider-, elektronica-, elektrische, robotica-, medische, automatisch geleide voertuigen- (AGV), intralogistiek-, verpakkings- en voedingsmiddelenindustrie. Elmo werd in 1988 opgericht als een particuliere onderneming die gevestigd is in Petach Tikva, bij Tel Aviv, Israël. Naast de hoofdvestiging heeft de onderneming ook een productievestiging in Polen.

Cobot met zeven assen

Bosch Rexroth had al in het voorjaar van 2022 een meerderheidsaandeel verworven in Kassow Robots. Het Deense bedrijf met ongeveer 25 werknemers produceert collaboratieve robots (cobots) die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt in de industriële productie. De cobots bieden een hoog laadvermogen en bereik en kunnen ook in kleine ruimten werken: Uitgerust met zeven assen kan een cobot van Kassow Robots als een arm om hoeken reiken, wat een flexibiliteit biedt die uniek is op de markt.

Ook interessant: Bosch Rexroth werkt samen met Nokia, ifm en Wago aan machine-to-machine communicatie

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven