Ga naar hoofdinhoud

Bosch Rexroth: Modulaire automatisering voor mobiele robots

Modulaire software- en hardwareoplossingen van Bosch Rexroth bieden fabrikanten en system integrators een hoge mate van vrijheid op verschillende niveaus (foto: Bosch Rexroth AG)

Bij de automatisering van mobiele robots vertrouwt Bosch Rexroth op modulaire software- en hardwareoplossingen. Dit geeft fabrikanten en system integrators een grote mate van vrijheid op verschillende niveaus, van de functionele uitbreiding van individuele voertuigen tot centraal beheer. Zij combineren individueel de benodigde componenten uit robotica en automatisering en profiteren van een lage integratie-inspanning.

Volgens marktonderzoeken van de International Federation of Robotics zijn de belangrijkste toepassingen voor transportsystemen zonder bestuurder en autonome mobiele robots te vinden in de sectoren vervoer en logistiek. Zij vertonen hoge groeicijfers. Talrijke gevestigde bedrijven en start-ups ontwikkelen momenteel onder hoge druk nieuwe concepten. Met de Rokit robotica-kit en de ctrlX Automation automatiseringskit biedt Bosch Rexroth flexibele en modulaire oplossingen waarmee fabrikanten en systeem integrators hun knowhow eenvoudig kunnen implementeren, snel kunnen ontwikkelen en zich zo kunnen onderscheiden van de concurrentie.

Software en hardware

Het modulaire Rokit-systeem omvat software- en hardwarecomponenten voor autonoom rijden in een groot aantal voertuigarchitecturen. Als open systeemoplossing passen de modules naadloos in controlesystemen van een hoger niveau en zijn ze compatibel met in de handel verkrijgbare industriële pc’s, besturingssystemen en laserscanners.

Automatisering zonder vakkennis

De Rokit-producten kunnen worden bestuurd en gekoppeld via een open gebruikersinterface (API). De grafische gebruikersinterface aXessor maakt standaard en met volledige functionaliteit deel uit van het Rokit-pakket. Als centrale management interface maakt het een snelle engineering en inbedrijfstelling, bediening en onderhoud van de voertuigen eenvoudig en transparant mogelijk via intuïtieve perspectiefwisselingen. Hiervoor is geen vakkennis vereist.

Aandrijving

De op laser gebaseerde lokalisatiesoftware Rokit Locator registreert de positie van het voertuig in realtime en maakt zelfstandig kaarten van de omgeving. Hiervoor zijn geen bouwkundige maatregelen nodig. Mobiele robots kunnen worden bestuurd via de bewegingsplanningssoftware Rokit Navigator. Als 6-in-1 wielaandrijvingsmodule bestaat de Rokit Motor uit de perfect op elkaar afgestemde componenten wiel, tandwielkast, rem, motor, functioneel veilige encoder en controller, die zijn afgestemd op het prestatieprofiel van automatisch geleide voertuigen en autonome mobiele robots. De Fail Safe over Ethercat (FSoE) communicatie vermindert de bekabeling en zorgt voor veiligheid in de mobiele robot.

Eén besturingssysteem voor alle taken

Het ctrlX Core besturingsplatform combineert alle taken die voorheen verdeeld waren over PC, PLC en veiligheidsbesturing. Ontwikkelaars reduceren zo het aantal componenten en daarmee de benodigde installatieruimte. Tegelijkertijd verminderen de integratie van functies en het gebruik van moderne communicatie-interfaces de benodigde hoeveelheid bekabeling.

De Robotics Kit Rokit en de automatiseringskit ctrlX Automation van Bosch Rexroth vereenvoudigen en versnellen de ontwikkeling en ingebruikname van AGV’s (foto: Bosch Rexroth AG)

Open standaarden

De ctrlX Automation automatiseringskit maakt overal gebruik van open standaarden, zoals EtherCAT, OPC UA, MQTT of VDA 5050. ctrlX Data Layer zorgt voor een snelle en soepele gegevensuitwisseling van proces- en veiligheidsfuncties. Alle informatie wordt veilig uitgewisseld via een FSoE-verbinding. Hierdoor kunnen fabrikanten met minimale inspanningen functionele veiligheid conform Performance Level d realiseren. De ctrlX Safety veiligheidscontroller van Bosch Rexroth biedt de nodige interfaces en modules. Naast de standaardfuncties bestaat de mogelijkheid om veilige rekenkundige berekeningen uit te voeren.

Geïntegreerde motion control

Robotiseringstaken voor autonome mobiele robots, zoals extra manipulatoren, worden gerealiseerd door de geïntegreerde motion control. De aansluiting van extra sensoren en actuatoren maakt de integratie van verdere functies mogelijk, zoals het automatisch openen van rolluiken of de communicatie met andere randapparatuur.

Centraal beheer

Het ctrlX Core-besturingssysteem is gebaseerd op een Linux-besturingssysteem en app-technologie. Ontwikkelaars kunnen kiezen uit talrijke apps van Bosch Rexroth, apps van derden gebruiken of hun eigen apps creëren. Zelfs na levering kunnen updates of extra apps snel en eenvoudig worden geïnstalleerd. ctrlX Automation ondersteunt centraal beheer via het ctrlX Device Portal, dat alle voertuigen in een vloot beheert.

Modulaire automatisering

Ontwikkelaars kunnen alle componenten van de Robotics Kit Rokit en de ctrlX Automation automatiseringskit stap voor stap in hun concepten integreren. Engineering tools en de consistente modulariteit en openheid van de componenten verminderen de ontwikkelingsinspanning en daarmee de time-to-market van AGV’s en autonome mobiele robots aanzienlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven