Deze week introduceerde Bosch tijdens een perspresentatie de APAS-assistent, een flexibele, mobiele en geautomatiseerde oplossing voor ‘connected’ productie. Dankzij een sensorhuid ‘voelt’ deze mobiele co-robot de aanwezigheid van mensen en komt tot stilstand voordat fysiek contact plaatsvindt. De industriële robot is gecertificeerd voor collaboratieve operaties.
De APAS-assistent is een geautomatiseerde productieassistent met ‘sensorhuid’ om botsingen te vermijden. De basis is overigens een standaard robot van Fanuc, die door Bosch is aangepast en voorzien van de sensorhuid en een extra softwareschil. Dat maakt de robot geschikt voor een brede waaier van toepassingen, waarbij met mensen kan worden samengewerkt zonder afscherming rond de werkplek. De APAS-assistent is het eerste robotsysteem dat door de Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung (DGUV) werd gecertificeerd voor collaboratieve toepassingen.
Co-robot
De sensoren gemonteerd op de externe behuizing van de APAS-assistent detecteert wanneer een menselijke collega te dichtbij komt. De assistent stopt voordat de co-robot de mens raakt en hervat de werkzaamheden zodra de medewerker de onmiddellijke omgeving van de operationele zone heeft verlaten.
De APAS-assistent heeft een compact en slim ontwerp, met wieltjes en een gemakkelijk te bedienen vergrendeling. Daardoor kan de APAS-assistent snel en eenvoudig op verschillende locaties binnen de productiefaciliteit gebruikt worden. De driearmige grijper van de APAS-assistent kan zowel zacht als stevig een breed scala aan onderdelen met complexe geometrieën grijpen. De geïntegreerde camera’s helpen niet enkel om de contouren autonoom te registreren, maar ook om de onderdelen te herkennen en met precisie te manipuleren.
De operator kan via het configuratiescherm met aanraakscherm de APAS-assistent de werkzaamheden in korte tijd aanleren. De grafische interface vereenvoudigt dit proces aanzienlijk. De co-robot slaat de aangeleerde taken op, zodat deze te allen tijde met een enkele druk op de knop opnieuw kunnen worden opgeroepen.
Binnen de Bosch-organisatie is de co-robot ondergebracht bij Bosch Rexroth, maar dat zal de APAS-assistent in Nederland niet zelf op de markt brengt maar via system integrators. De eerste partner in de verdere ontwikkeling van applicaties is ESPS in Almelo, dat onder meer betrokken is bij LEO, Centrum voor Service Robotics.
Automatiseringsfamilie
De APAS-assistent is onderdeel van de APAS-familie, die behalve de co-robot ook de APAS-inspector (een mobiel, optisch controlesysteem) en APAS-base (een flexibel automatiseringsplatform voor specifieke taken zoals labelen) omvat. De leden uit deze familie bieden een glimp van de technologieën die in de ‘connected’ industrie (Industrie 4.0) van morgen gebruikt zullen worden.
In flexibele, connected en slimme fabrieken communiceren mensen, machines en producten met elkaar en werken zij ook samen. De APAS automatiseringsoplossingen zijn helemaal klaar voor gebruik in deze slimme fabrieken. Ze kunnen gevaarlijke, lastige, eentonige en vuile taken overnemen en bieden de medewerkers de kans om taken van een hogere kwaliteit uit te voeren. De APAS-oplossingen kunnen worden gebruikt als mobiele en flexibele oplossingen, zonder bijkomende, noodzakelijke bewaking.
Omdat alle systemen van de APAS-familie connected zijn, kunnen de reeds aanwezige werkplannen ook onderling uitgewisseld worden. Alle apparaten van de familie hebben een Ethernetverbinding, waardoor onderhoudstaken op afstand mogelijk zijn.
Onderstaand filmpje geeft u een korte impressie van de mogelijkheden en eigenschappen van de APAS-assistent.