Bosch boekte in 2013 in Nederland een totale netto omzet van 1,6 miljard euro (inclusief niet-geconsolideerde verkoop en interne verkoop aan andere Bosch-bedrijven). Dat is een daling van meer dan vijf procent in vergelijking met 2012. Deze daling is het gevolg van de moeilijke economische marktomstandigheden, en dan met name in de bouw. De geconsolideerde verkoop van Bosch op de lokale Nederlandse markt bereikte in 2013 eenzelfde niveau als het vorige jaar en bedroeg bijna 490 miljoen euro.
“Ondanks de algemene moeilijke economische omstandigheden zijn we erin geslaagd onze sterke marktpositie in Nederland te behouden,” zegt Gerhard Kobesen, algemeen directeur van Bosch in Nederland. “We verwachten in 2014 een herstel van de economische situatie en ook een betere ontwikkeling van het bedrijf. Nederland is een belangrijke R&D-locatie voor Bosch. We blijven daarom verder investeren in onderzoek en ontwikkeling van innovatieve en duurzame technologie voor het leven.”
Bosch investeerde ongeveer 50 miljoen euro in de Nederlandse divisies van Bosch en spendeerde meer dan 90 miljoen euro aan onderzoek en ontwikkeling in de zes Nederlandse competentiecentra. Het aantal werknemers in Nederland bleef stabiel op 3.600. Als we ook de werknemers van niet-geconsolideerde bedrijven zoals BSH Bosch und Siemens Hausgeräte meetellen, komen we aan meer dan 4.000 werknemers verspreid over 17 locaties.
Ontwikkeling in de divisies
De divisie Automobieltechnologie vertoonde een gemengde ontwikkeling: leveringen aan autofabrikanten daalde licht. Anderzijds blijft de afdeling Automotive Aftermarket een sterke speler op vlak van distributie van producten en diensten naar autobedrijven. Ook in de toekomst ligt de nadruk hier op een nauwere samenwerking met de grossiers en een uitbreiding van de netwerken van onafhankelijke autobedrijven van Bosch. Op het einde van 2013 telde Bosch Car Service zo 385 leden, terwijl het netwerk AutoCrew toenam van 100 naar 136 partners.
Bosch ziet groeipotentieel in CVT
Bosch ziet ook verder groeipotentieel in CVT-systemen (Continu Variabele Transmissie). Deze automatische transmissie werkt zonder vast schakelpunt. Het resultaat is een comfortabel rijgevoel aan een constante tractie en motorsnelheid. CVT komt het best tot zijn recht in stads stop-en-go-verkeer. Het systeem kan het brandstofverbruik met 7 procent verminderen. Bosch Transmission Technology in Tilburg ontwikkelt en produceert de stalen duwbanden die het CVT-systeem aandrijven.. Over de periode 2012-2016 zal Bosch ongeveer 100 miljoen euro investeren in de uitbreiding van het de productiecapaciteit en in een technologisch geavanceerd machinepark in Tilburg, de grootste Bosch-locatie in Nederland.
De divisie Industriële technologie noteerde positieve resultaten. Voor Bosch Rexroth was 2013 een succesvol jaar, met name in de maritieme en offshore sector en in de civiele sector die zich bezighoudt met de bescherming van kust en waterwegen. Bosch Rexroth is partner in tal van kust- en waterwegenprojecten langs de gehele Noordzee. De enorme hydraulische cilinders voor het sluiten van stormvloedkeringen en ook voor offshore toepassingen, zijn afkomstig uit Boxtel, de ‘leadplant’ van Bosch Rexroth voor deze producten.
Overige divisies
Robert Bosch Packaging Technology in Weert, dat verpakkingsoplossingen voor verticale vorm, vul- en sealmachines ontwikkelt en produceert, realiseerde in 2013 opnieuw dubbele groeicijfers.
De resultaten in de divisie Energie- en bouwtechnologie werden sterk beïnvloed door de moeilijke marktsituatie in de bouwsector. Toch blijft Bosch met vernieuwende producten en diensten inspelen op de behoeften van de markt.
Bosch Security Systems uit Eindhoven introduceerde de nieuwste generatie DCN-systemen (Digital Communication Network). DCN leidt vergaderingen in goede banen via een IP-netwerk, waardoor toegang tot internet en Skype mogelijk wordt. Ook elektronisch stemmen en simultane vertaling door meer dan dertig tolken kan ook via DCN-multimedia verlopen.
De divisie Consumentenproducten hield ondanks een sterke algemene prijsdruk vrij goed stand. Op vlak van professioneel gereedschap kende de professionele boorhamer met stofafzuigsysteem een groot succes. De Energy Line van Skil dat door een efficiënt en ononderbroken gebruik van de netstroom een duidelijke energiebesparing garandeert, scoort vrij goed op de Nederlandse markt.
Vooruitzichten Bosch Groep voor 2014
Bosch verwacht voor 2014 een wereldwijde omzetgroei tussen drie en vijf procent. Producten met internetverbinding en op internet-gebaseerde diensten vormen de focus voor de toekomst van het bedrijf. Met zijn knowhow op vlak van hardware en zijn ruime technologische expertise is Bosch als toeleverancier van technologie en diensten goed voorbereid om in deze richting verder te gaan. “De traditionele sterke punten van Bosch – onze innovatieve kracht, hoge kwaliteitsstandaard, wereldwijde aanwezigheid en de integratieve kracht van onze bedrijfscultuur – zijn ook in een geconnecteerde wereld uiterst waardevol,” zei Dr Volkmar Denner, CEO van Bosch tijdens de recentste jaarlijkse internationale persconferentie.
Daarnaast is Bosch ook marktleider op vlak van micromechanische sensoren (MEMS), een sleuteltechnologie als het gaat om het connecteren van dingen op het internet. Sensoren maken een nieuwe vorm van technische ondersteuning in het dagelijkse leven mogelijk – bijvoorbeeld bij geautomatiseerd rijden of in het slimme huis (SmartHome). De strategische doelstelling van Bosch is het creëren van oplossingen voor geconnecteerde mobiliteit, geconnecteerde productieprocessen, geconnecteerde energiesystemen en geconnecteerde gebouwen.