Ga naar hoofdinhoud

Borstelloze DC-servomotor haalt nieuwe prestatieklasse

Faulhaber heeft de BP4 productreeks uitgebreid met de borstelloze DC-servomotor 2264…BP4. (foto: Faulhaber)

Faulhaber heeft de BP4 productreeks uitgebreid met de borstelloze DC-servomotor 2264…BP4. Niet alleen levert deze motor een ongekend koppel voor zijn formaat, hij is ook voorzien van geïntegreerde sensoren en biedt een ruim toerentalbereik.

Met slechts 140 gram en een diameter van 22 millimeter levert deze motor een koppel van 59 mNm mede door de 4 pool magneettechnolgie van de BP4 familie. Daarnaast haalt de 2264…BP4 een toerental tot 34500 omwentelingen per minuut. De oorzaak van deze prestaties is de innovatieve segmentwikkeling van de spoel, die werd ontwikkeld voor de borstelloze DC-motoren van de BP4-familie. Door de overlappende, bij elkaar passende, afzonderlijk gewonden segmenten kan een uitzonderlijk grote hoeveelheid koper in de spoel worden verwerkt. Het gewenste neveneffect is een hoge wikkelingssymmetrie met minimale verliezen en bijpassend hoog rendement.

Dynamische start/stop-bewegingen

Dankzij de compacte spoel is er ook ruimte voor een stijve motoras met een diameter van 4 mm en bijpassende lagers. Met zijn lage traagheidsmoment is de motor zeer geschikt voor dynamische start/stop-bewegingen. De 2264…BP4 is ook tegen overbelasting bestand. Hij functioneert zonder mechanische commutatie (die gevoelig is voor slijtage) en heeft als gevolg daarvan een levensduur die een veelvoud is van die van standaard DC-micromotoren. Hij kan worden gebruikt bij temperaturen tussen -40 en +125 graden Celsius.

Industriële automatisering

Optioneel geïntegreerde analoge Hall-sensoren kunnen in de meeste toepassingen een encoder vervangen, en de positie van de uitgaande as exact bepalen. Voor hoog-precieze toepassingen zijn compatibele optische en magnetische encoders beschikbaar.
De motor is door zijn lage gewicht onder meer ideaal geschikt voor industriële automatisering en de handvatten van elektronisch gereedschap, zoals elektrische snoeischaren en schroevendraaiers, gemotoriseerde instrumenten voor chirurgie, grijpers en robots, en ook voor de luchtvaart of voor actieve protheses.

Motion Controller

Behalve met de nieuwe 2264…BP4 serie breidt Faulhaber zijn motorenfamilie nog uit met een aandrijving met geïntegreerde Motion Controller. De 3274…BP4 is nu ook beschikbaar maar nu geintegreerd in een Motion Control System. Dit combineert de borstelloze high-performance motor met op maat gemaakte regelelektronica, in een extreem kleine ruimte, waardoor een zeer dynamisch aandrijfsysteem ontstaat voor complexe positioneringstaken, direct in de automatiseringsomgeving.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven