Ga naar hoofdinhoud

‘Bijdragen aan een zo energiezuinig mogelijke keten’

Deze WEG-elektromotoren kwamen in plaats van grote dieselmotoren bij het J.U. Smitgemaal in Kinderdijk (foto: Manfred ter Heerdt, Waterschap Rivierenland)

WEG Nederland, partner van de Nationale Aandrijftechniekdag 2022, viert dit jaar haar 20ste jubileum. De roots van het bedrijf liggen in Brazilië waar in 1961 de heren Werner, Eggon en Geraldo WEG oprichtten. Inmiddels heeft WEG een uitgebreid portfolio aan aandrijfsystemen en meer dan 37.000 werknemers op diverse locaties wereldwijd. In Nederland bedient WEG de machinebouw, de OEM-markt en samen met distributeurs en partners ook de eindgebruikers.

WEG Nederland is aanwezig als partner tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag. “We zien dit event als een hoogwaardige dag waar geïnteresseerden met passie voor techniek elkaar ontmoeten. Ook kunnen we hier kwalitatief goede discussies met elkaar voeren over wat technisch de beste oplossing is voor bepaalde problemen,” zegt Martijn Brinks, Commercial Branch Manager bij WEG Netherlands.

“We hopen op deze dag mensen te ontmoeten die vooral kijken naar wat er in de toekomst gaat gebeuren. Hoe kunnen we samen op de energietransitie en elektrificatie inspelen? We vinden het belangrijk dat leveranciers en afnemers de koppen bij elkaar steken om samen mooie oplossingen te bedenken.”

Van diesel naar elektrisch

Tijdens deze dag zal WEG een aantal van hun frequentieomvormers tonen, evenals een permanent magneetmotor met een hoog rendement. Brinks: “We hebben veel oplossingen in ons portfolio, dus het is lastig om een keuze te maken in wat we laten zien. Bovendien verkopen we niet zozeer producten maar willen we juist oplossingen bieden. Dit doen we door met de klant mee te denken om samen te bepalen welke energiezuinige oplossing het beste past in de bedrijfsprocessen én de energietransitie. Een mooi project waar we onlangs een bijdrage aan hebben geleverd is de elektrificatie van J.U. Smitgemaal, een gemaal in Kinderdijk. Daar zijn een aantal dieselmotoren vervangen door elektromotoren. Dat is een mooi voorbeeld van elektrificatie.”

Groene waterstofproductie

Op meerder gebieden wil WEG bijdragen aan de energietransitie. “We zien onder meer een groei in groene waterstofproductie. Voor de productie, opslag en transport van waterstof zijn onder andere compressoren nodig. Onze energiezuinige frequentieomvormers en IE4 en IE5 motoren worden ingezet voor de aansturing van deze compressoren waardoor wij samen met onze klanten een zo energiezuinig mogelijk keten creëren.”

Energiezuinige elektromotoren

WEG wil blijven groeien, op duurzame wijze. “We waren een van de eersten die de energiezuinige IE3, IE4 en inmiddels IE5-elektromotoren omarmden en willen voorop blijven lopen”, zegt Brinks. “Dit doen we door veel te investeren in R&D met de focus op het aanbieden van efficiënte oplossingen aan de markt.” Energiezuinige elektromotoren zijn daarbij een belangrijke pijler, evenals frequentieomvormers.

“Er zijn nog steeds bedrijven die oude motoren en pompen vervangen door nieuwe exemplaren zonder te kijken naar de meest energiezuinige oplossing en/of combinaties met frequentieomvormers. Wanneer een motor niet continu op hetzelfde toerental moet draaien, maar verschillende werkpunten heeft kan veel energie worden bespaard met een frequentieomvormer. Dit besef moet nog groeien.”

Wilt u zich ook aanmelden voor de Nationale Aandrijftechniekdag 2022? Dat kan hier.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven