Ga naar hoofdinhoud

Smart Materials zorgen voor bewegingen toverhand

Schakelende oppervlakken reageren al bij een simpele benadering van mensen of objecten (foto: K. Dobberke voor Fraunhofer ISC

Onlangs vond de workshop ‘Smart Materials: van visie tot toepassing’ plaats op het Center Smart Materials (CeSMa) van het Fraunhofer-Institut für Silicatforschung ISC. Op de workshops stonden de materiaalontwikkelingen en innovatieve toepassingsmogelijkheden van slimme materialen, die productierijp zijn. Verschillende sprekers gaven de 40 deelnemers bovendien succesvolle projectvoorbeelden.

Al geruime tijd doet CeSMa onderzoek op het gebied van Smart Materials, die bestuurbare sensorische- of actuatorfuncties kunnen vervullen. De toepassing van zogenaamde intelligente materialen zorgt niet alleen voor nieuwe toepassingen in alle gebieden van de industrie, maar bespaart tegelijkertijd ook op kosten, gewicht, materiaal en energie. CeSMa beschikt niet alleen over een omvangrijke knowhow maar zorgt ook, dat het volledige potentieel van slimme materialen wordt benut.

Bewegingen toverhand dankzij Smart Materials
Tijdens de CeSMa-Workshops namen de deelnemers kennis van diverse Smart Materials (foto: L. Hirnickel, Fraunhofer ISC)

De door het CeSMa ontwikkelde materialen worden continu verbeterd en getest op de praktische bruikbaarheid. Het effect op de energie- en ressource besparing door toepassing van intelligente materialen en de langere levensduur van apparatuur wordt steeds belangrijker.

Het Center Smart Materials werkt daarom nauw samen met talrijke industriële partners en hogescholen en de 12 instituten van de Fraunhofer-Allianz Adaptronik (FAA) aan deze doelstellingen, om gezamenlijke onderzoeksprojecten tot aan de industriële productie te realiseren.

In zijn openingswoord onderstreepte prof. dr. Gerhard Sextl, hoofd van Fraunhofer ISC, de visionaire benadering: “In de toekomst moeten we er nog meer voor zorgen, dat de totale productieketen, vanaf de materiaalontwikkeling en de nauwkeurige toepassing tot aan de gecontroleerde recycling van de grondstoffen is gewaarborgd. CeSMa levert hier een belangrijke bijdrage”.

Mechatronica & Automatisering

De workshop van 5 mei vormde voor de experts uit onderzoek en industrie een platform voor discussies en bood ook de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen. De beide clusters ‘Mechatronica & Automatisering’ en ‘Nieuwe Grondstoffen’ uit Beieren, die werden vertegenwoordigd door Rüdiger Busch en dr. Christian Zenkel, zorgden tijdens de workshop bovendien voor een goede gelegenheid om contacten aan te knopen.

In het middelpunt van de workshop stonden bovendien de nieuwe ontwikkelingen en onderzoeksresultaten van het CeSMa, die dr. Holger Böse uitgebreid werden toegelicht aan de deelnemers. Zo konden de deelnemers de talrijke toepassingsmogelijkheden van de Smart Materials van dichtbij waarnemen aan de hand van demonstratiemodellen.

De magnetische of elektrische bestuurbare elastomeren, vaak van siliconen, kunnen worden gebruikt als onderdelen voor de rekmeting of worden toegepast als geluidloze pomp zonder motor. Ook gebruik in de gezondheidszorg is mogelijk, bijvoorbeeld om de druk van prothesen op het weefsel te meten. Materialen en componenten, die een nieuwe en intuïtieve bedieningsvorm van machines en installaties mogelijk maken, vormden ook een thema van de workshop.

Autostoel met ‘gesture control’

Een succesvol afgesloten project, dat in samenwerking met Fraunhofer ISC kon worden uitgevoerd, werd getoond door Jens Rönnefahrt, hoofd van de afdeling ontwikkeling bij Isringhausen GmbH: De autostoel met geïntegreerde ‘Gesture Control’ kan door simpele handbewegingen langs de sensoren in het onderste deel van de stoel worden bediend, zonder dat op schakelaars, hendels of knoppen moet worden gedrukt.

Prof. dr. Tobias Melz van het Fraunhofer-Institut für Betriebsfestigkeit und Systemzuverlässigkeit LBF presenteerde de toepassing van slimme materiaalsystemen in de trillingentechniek en dr. Daniel Kieser van de ERF-Produktion Würzburg GmbH presenteerde de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de ERF-applicaties, dus toepassingen die gebruik maken van elektrorheologische vloeistoffen. Werner Göbel van de Change Engineering GmbH verduidelijkte het potentiaal van Smart Materials als regeneratieve energiebronnen.

De door CeSMa ontwikkelde di-elektrische elastomeer generatoren dienen als effectieve en milieuvriendelijke energie-omvormers, die in tegenstelling tot windmolens of turbines kunnen werken zonder optische, akoestische of biologische storingsfactoren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven