Ga naar hoofdinhoud

Betaalbare 3D-printer voor kleine onderneming

Kogellager uit de printer: met deze apparaten zijn producten van elke vorm te maken. (foto: Creative Tools / Creative Commons)

Onderzoekers van het IPH (Institut für Integrierte Produktion Hannover) willen 3D printer betaalbaar maken voor kleine ondernemingen. Is een 3D-printer lonend voor kleine en middelgrote bedrijven? Ja zeggen de onderzoekers van het IPH, indien zij de dure apparaten niet kopen maar huren. De wetenschappers willen een dergelijk gebruikersmodel analyseren in een actueel onderzoeksproject. Ze zoeken daarvoor nog partnerondernemingen, die de 3D-printer aanbieden, of die het idee hebben om deze in hun productie te gaan gebruiken.

Of het nu kunststof is of metaal: met de 3D-printers kunnen producten worden gemaakt in elke gewenste vorm. De producent hoeft geen werktuigen te construeren of machines te programmeren maar alleen een 3D-tekening aan te maken op de computer en deze uitprinten. Op deze manier kunnen niet alleen prototypes snel en eenvoudig worden geproduceerd, maar ook speciale producten volgens de wens van de klant.

Betaalbare 3D printer voor kleine onderneming
3D-printer: vooral voor productie in opdracht is het gebruik lonend (foto: Jeff Kubina / Creative Commons)

Bij de opticien zou de klant in de toekomst zijn brilmontuur zelf vorm kunnen geven en uitprinten. Koptelefoons kunnen op die manier optimaal worden aangepast aan het oor van de drager maar ook kan de behuizing van de computermuis zo worden aangepast, dat deze perfect in de hand van de gebruiker ligt.

Ondernemingen hoeven dankzij deze 3D-technologie niet meer elke variant van hun product op voorraad te hebben, maar kunnen deze naar behoefte ‘just in time’ produceren. Dit zorgt niet alleen voor lagere opslagkosten, maar ook voor korte levertijden en tevreden klanten. Dit is allemaal aantrekkelijk en mogelijk met de 3D-printer voor kleine en middelgrote bedrijven.

Aanschafprijs het probleem

Veel middenstanders zijn echter nogal terughoudend voor de investering in een apparaat, waarvan de aanschaffingsprijs in euro’s met vijf of zeven nullen moet worden aangeduid, afhankelijk van de nauwkeurigheid en de printmaterialen. 3D-printers, die met behulp van lasers metaalgranulaat kunnen smelten, zijn bijzonder prijzig. De oplossing zou een gebruikersmodel kunnen zijn, waarbij de kleine onderneming de 3D-printer kan huren in plaats van te kopen. Voor klassieke printers en kopieermachines bestaan dergelijke gebruikersmodellen al lang. Nu moeten ze er toe bijdragen, dat ook de 3D-projector geschikt wordt voor massagebruik.

Welke modellen hiervoor het beste functioneren en op welke manier de 3D-printer in de productieketen moet worden ingevoerd is onderwerp van onderzoek van het instituut voor geïntegreerde productie Hannover (IPH) in samenwerking met het Stuttgarter International Performance Research Institute (IPRI) in het project ‘Betreiber3D’. Het project is gestart in september en loopt door tot begin 2017. Het wordt gesubsidieerd door het ministerie van economie.

De onderzoekers willen eerst de verschillende operationele modellen analyseren en evalueren. Een van de mogelijkheden zou bijvoorbeeld een maandelijkse huur voor de apparatuur kunnen zijn of een vergoeding voor elk geprint onderdeel. Het eerste biedt de onderneming meer voordelen om de printer vaker te gebruiken, het andere geval is risico voor de aanbieder, die geen geld verdient als de printer ongebruikt bij de klant staat. Een operationeel model functioneert op termijn alleen, als het voor beide kanten lonend is. Hier houden de onderzoekers rekening mee bij de analyse, om zowel vanuit het oogpunt van de gebruiker als de aanbieder te kijken.

Software demonstratie model

Ze onderzoeken bovendien, op welke manier de 3D-printer zinvol in het productie proces kan worden geïntegreerd en welke productiestappen kunnen worden overgenomen. Het is nauwelijks lonend om massaproductie van bijvoorbeeld schroeven met de 3D-printer te maken. Weinig gebruikte onderdelen of specifieke productie levert echter veel voordelen. De onderzoekers willen de resultaten uiteindelijk in een software demonstratie model omzetten.

Bedrijven, die willen weten of het gebruik van de 3D-printer lonend is en welk operationeel model in beeld is, kunnen nog deelnemen aan het onderzoeksproject. Hierbij worden niet alleen firma’s bedoeld, die de machines in de productie willen gebruiken, ook de aanbieders van de 3D-printers, die nieuwe klantenkringen willen benaderen. Geïnteresseerden kunnen zich te melden tot 1 december bij Eric Hund op het telefoonnummer (0511) 279 76-449 of per e-mail.

  • Website IPH (Institut für Integrierte Produktion Hannover

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven