Ga naar hoofdinhoud

Besturingssysteem voor opslagfaciliteit vliegwielenergie

Yokogawa leverde de FA-M3V high speed controller en de Fast/Tools Scada-software (foto: Yokogawa)

Yokogawa heeft het besturingssysteem geleverd voor Europa’s eerste opslagfaciliteit voor hybride vliegwielenergie. De opslag is gevestigd in Rhode, County Offaly, Ierland en werd recent geopend door de eigenaar en beheerder Schwungrad Energie.

Het hybride energieopslagsysteem is door Schwungrad Energie ontwikkeld in samenwerking met de faculteit Natuurkunde & Energie van de Universiteit van Limerick. Het systeem wordt door de Ierse netwerkoperator ingezet als demonstratieproject voor het Smart Grid-programma van de operator.

Het project omvat twee Beacon Power 160 kW vliegwielen en Hitachi Chemical batterijen met een maximaal vermogen van 160 kW. De maximale importcapaciteit van de plant bedraagt 400 kVA; bij oplevering bedraagt de exportcapaciteit 422 kVA. Het vliegwielsysteem kan zeer snel een energieoverschot uit het grid opnemen en weer genereren op het moment dat gridoperators de energie nodig hebben. Voor opslag op langere termijn worden batterijen toegepast. Het hybride systeem wordt ingezet om storingen te voorkomen op momenten waarop onverwacht veel vraag naar energie is of de energievraag en -aanbod plotseling sterk veranderen. De plant zal naar verwachting na realisatie in februari worden getest. De ‘energiefabriek’ van Schwungrad Energie wordt de eerste veldtest van een hybride vliegwiel energieopslagsysteem in Europa.

Yokogawa leverde de FA-M3V high speed controller en de Fast/Tools Scada-software voor het monitoren en besturen van de hoeveelheid energie die wordt opgeslagen in de vliegwielen en het laden en ontladen van de loodzuurbatterij. Verder leverde Yokogawa het Exaquantum plant informatiemanagementsysteem, waarmee Schwungrad Energie de plantgegevens kan opslaan, analyseren en eenvoudig omzetten naar bruikbare, hoogwaardige informatie. Verder verzorgde het bedrijf ook de engineering, installatie en ingebruikname van deze systemen.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven