Ga naar hoofdinhoud

Benen voor ruimterobot

Ingenieurs van de NASA werken aan de ontwikkeling van klauterbenen voor de ruimterobot (Robonaut R2), een bemanningslid van het internationale ruimtestation ISS. De R2 zonder benen, die momenteel is opgesteld op een steunpost, wordt gebruikt voor een aantal experimenten met de astronauten aan boord van het laboratorium in een baan rond de aarde. Vanaf zijn aankomst in het station in februari 2011 heeft de R2 een serie opdrachten uitgevoerd om zijn functionaliteit te demonstreren onder micro zwaartekracht.

NASA doet al meer dan een decennium onderzoek met robots, vanaf de Mars-rovers tot aan de R2. De investeringen in de ontwikkeling van robottechnologie helpen het agentschap om zijn productiviteit te verhogen en de individuele capaciteit van de mens op het gebied van prestaties en veiligheid in de ruimte te verbeteren.

De nieuwe benen zullen de R2 voorzien van de mobiliteit die noodzakelijk is om ondersteuning te bieden bij standaard en terugkerende taken binnen en buiten het ruimtestation. Het doel is om de bemanning te vrijwaren van meer kritieke werkzaamheden inclusief het wetenschappelijk ruimteonderzoek. Als de benen aan de romp van de R2 zijn gekoppeld, zal de robot een volledige staplengte hebben van 9’ (2.70 m), wat een grote flexibiliteit oplevert bij bewegingen rond het ruimtestation.

Zeven gewrichten

Elk been heeft zeven gewrichten. Het deel dat moet doorgaan voor de voet wordt eindgrijper genoemd, waarmee de robot gebruik kan maken van geleiderails en handgrepen binnen en buiten het station. Een camerasysteem op de uiteinden kan worden gebruikt voor controle en de automatische aansturing van elk been tijdens het benaderen en grijpen.

NASA ingenieurs hebben de benen ontwikkeld en de R2 krijgt er begin 2014 de beschikking over. De benen zijn ontwikkeld voor werkzaamheden zowel binnen als buiten het station, hoewel een upgrade voor de R2 noodzakelijk is, voordat werkzaamheden buiten het station kunnen beginnen.

Niet alleen ruimterobot

De technologieën voor de robonaut hebben geleid tot nieuwe robotica-apparatuur voor toekomstige ruimtevluchten, maar ook voor directe toepassingen op aarde. Zo heeft NASA een robot exoskelet ontwikkeld, dat astronauten kan helpen om gezonder in de ruimte te werken, maar ook kan worden gebruikt om mensen met een fysieke handicap te kunnen ondersteunen.

De R5, de volgende serie van NASA’s robonauten, maakt zijn debuut aan het einde van de maand als het de strijd aangaat in de DARPA Robotics Challenge van de Defense Advanced Research Project Agency. Tijdens deze wedstrijd zullen de robots hun capaciteiten demonstreren tijdens het uitvoeren van complexe taken in gevaarlijke, door de mens ontworpen omgevingen. Van de strijdende teams wordt verwacht, dat de focus ligt op robots die standaard gereedschap en werktuigen kunnen gebruiken in een menselijke omgeving, zoals gevarieerd handgereedschap voor voertuigen, met de nadruk op aanpassingsvermogen voor gereedschap met uiteenlopende specificaties.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven