Ga naar hoofdinhoud

Baumüller presenteert hybride en e-oplossingen op de Bauma

De b maXX mobil met beschermingsgraad IP66 (foto: Baumüller)

Baumüller, specialist voor aandrijf- en automatiseringssystemen, zal haar oplossingen voor elektrische en hybride aandrijfsystemen voor bouwmachines presenteren op Bauma, ’s werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines. Deze beurs vindt plaats in München van 24 tot 30 oktober 2022.

Met haar dienstenpakket van motoren, omvormers en regeleenheden tot diagnostische en op afstand te onderhouden software, biedt Baumüller toekomstgerichte hybride en volledig elektrische aandrijfoplossingen voor mobiele machines en bedrijfsvoertuigen. Baumüller Anlagen-Systemtechnik is verantwoordelijk voor het ontwerp en de engineering van de innovatieve aandrijfconcepten voor de mobiele machines en implementeert ze vanuit één enkele bron.

Milieuvriendelijk en krachtig alternatief

Hybride of elektrische werkmachines vormen nu al een praktisch alternatief voor voertuigen met verbrandingsmotoren. Met hun dynamische en krachtige rijprestaties bieden hybride en elektrische voertuigen extra voordelen, zoals lagere onderhoudskosten, geoptimaliseerde controle van rijgedrag of aanbouwdelen, en minimale geluidsemissies. Met volledig elektrische voertuigen maken geoptimaliseerde laadconcepten ook praktische gebruikstijden mogelijk. Baumüller biedt het volledige prestatiespectrum van hybride en volledig elektrische tractiesystemen tot de elektrificatie van hulpaggregaten.

Tractie systemen

Baumüller biedt twee varianten voor tractiesystemen. Afhankelijk van de eisen die worden gesteld aan de autonomie van de machine op de bouwplaats en het vereiste vermogen tijdens het gebruik, kunnen bouwmachines worden uitgerust met een batterij-aangedreven aandrijving of een diesel-elektrisch hybride systeem. Het hoge startkoppel verhoogt het rijcomfort voor de gebruiker. Het terugwinnen van remenergie maakt een bijzonder zuinige werking mogelijk.

Stationaire toepassingen

Er zijn ook praktische aandrijfconcepten voor stationaire toepassingen met lagere mobiliteitseisen. Horizontale of verticale boormachines kunnen bijvoorbeeld via het stroomnet van de bouwplaats worden bediend, waarbij de geïntegreerde hoogspanningsbatterij eventuele piekbelastingen opvangt. De autonomie op de bouwplaats wordt gewaarborgd door een kleine vermogenseenheid.

De door Baumüller geïmplementeerde snellaadsystemen uit één enkele bron kunnen worden gebruikt tijdens pauzes of ’s nachts

Hulpaggregaten

Hiertoe behoren elektrisch aangedreven hydraulische pompen voor werkhydraulica of elektrische aftakassen (ePTO’s). Geluidsarm en emissiearm rijden en werken zijn slechts twee van de vele voordelen.
De aandrijvingen zijn ruimtebesparend en flexibel integreerbaar. Elektrische, decentrale hulpaandrijvingen kunnen via efficiënte servohydraulica de druk en het debiet selectief inschakelen en de pompcapaciteit naar behoefte regelen.

Laadsystemen voor hybride en volledig elektrische bouwmachines

De bouwplaats van de toekomst vereist een krachtige laadinfrastructuur voor elektrisch aangedreven bouwmachines. De door Baumüller geïmplementeerde snellaadsystemen uit één enkele bron kunnen worden gebruikt tijdens pauzes of ’s nachts, waardoor de flexibiliteit voor machinebestuurders nog verder wordt vergroot.

Aandrijfoplossingen voor bedrijfsvoertuigen

Speciaal voor de bedrijfsvoertuigensector biedt Baumüller het aandrijfconcept powerMELA aan, dat in samenwerking met Sensor-Technik Wiedemann werd ontwikkeld. Het systeem bestaat uit een permanente magneet synchrone motor en een geïntegreerde vier-kwadrant frequentieomvormer en dekt vermogens tot 140 kW.
De powerMELA kan worden gebruikt voor hybride of volledig elektrische aandrijfsystemen. Bij het hybride concept wordt in het elektrische systeem van het voertuig een gelijkspanning opgewekt door een verbrandingsmotor met behulp van een combinatie van generator en frequentieomvormer. Bij volledig elektrische oplossingen gebeurt de werking uitsluitend door accustroom. De elektromotoren zijn aangesloten op de boordstroomvoorziening en drijven het voertuig aan. Met deze aandrijvingsvarianten kunnen brandstofbesparingen tot 30 procent worden bereikt. De powerMELA is geschikt voor gebruik in wegwalsen, freesmachines, laders, graafmachines, en landbouw- en wielladers.

Kleinere mobiele toepassingen

Een ander hoogtepunt op Bauma 2022 zullen de aandrijfoplossingen voor kleinere mobiele toepassingen zijn. De b maXX mobil met beschermingsgraad IP66 kan bijvoorbeeld zowel het voertuig aandrijven als energie terugwinnen in vierkwadrantbedrijf. Voor mobiel gebruik is de watergekoelde controller schok- en trillingsbestendig. Hij kan ook worden gebruikt bij temperaturen tussen -25° en +65° Celsius.

In combinatie met de compacte vloeistofgekoelde servomotoren van het type DSP1 en DSD2 met IP65-beschermingsgraad, die indruk maken met hun hoge vermogensdichtheid en een breed snelheidsregelbereik, kunnen ze zelfs onder extreme temperaturen worden gebruikt – ideaal voor mobiele machines zoals wielladers of bouwvoertuigen.

Een vloeistofgekoelde DSP1-servomotor met IP65-beschermingsgraad (foto: Baumüller)

Baumüller is op de Bauma te vinden in hal A3, stand 313 D.

Ook interessant: Baumüller breidt zijn oplossingen voor smart shipping uit

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven