Ga naar hoofdinhoud

Balenpersmachine met energiezuinige elektrohydraulische aandrijving

De nieuwe balenpersmachine van Willems Baling Equipment met energiezuinige elektrohydraulische aandrijving van Bosch Rexroth

Willems Baling Equipment uit Bladel, fabrikant van balenpersen, bundel- en verpakkingsmachines, ontwikkelde samen met Bosch Rexroth uit Boxtel een nieuwe balenpers voor het verpakken van potgrond. Hiervoor werd voor het eerst gebruik gemaakt van een elektrohydraulische aandrijving in plaats van een klassieke hydraulische aandrijving.

Oprichter en eigenaar Jos Willems startte in 1991 met het aannemen van opdrachten die vooral afkomstig waren uit de bulksector. Door in oplossingen te denken waarbij kwaliteit voorop staat, stegen de aanvragen door de jaren heen. Willems groeide gestaag en ontwikkelde onder andere balenpersen, bundelmachines en gecomprimeerde verpakkingsmachines. Inmiddels heeft het bedrijf meer dan 50 mensen in dienst en worden alle productieprocessen in eigen huis beheerst. Een team van hardware engineers werkt met moderne 3D ontwerpprogramma’s waarmee tevens sterkteberekeningen kunnen worden gemaakt. Door gebruik te maken van geavanceerde laser- en watersnijmachines in de productie, is hoge efficiency en nauwkeurigheid verzekerd.

Balenpers voor potgrond

In de potgrondmarkt wordt turf vooral als basis voor potgrond wordt gebruikt. Om de transportkosten zo laag mogelijk te houden, wordt potgrond geperst en in balen verpakt. De potgrond wordt, om de structuur van het product zoveel mogelijk intact te houden, alleen in de lengterichting van de baal verdicht. Daarom moest een nieuw perssysteem ontwikkeld worden en daarbij kwam de jarenlange ervaring in het bouwen van persen goed van pas.
Omdat de stroomvoorziening in veel landen nog wel eens een probleem kan zijn, wilde Willems tevens een energie-efficiënte oplossing. De traditionele hydraulische aandrijving was hierbij vanwege het grote aansluitvermogen geen optie. Toch moest de oplossing om twee redenen uit de hoek van de hydrauliek komen: vanwege de langere levensduur en vanwege de grote perskrachten die mogelijk zijn met dit medium.

Samenwerking met Bosch Rexroth

Balenpersmachine van Willems Baling Equipment
Door de nieuwe Sytronix aandrijving is het totale energieverbruik slechts 10 kW (foto: Benny Gudde)

Om tot een goede oplossing te komen nam Willems Baling Equipment contact op met huisleverancier Bosch Rexroth uit Boxtel dat gespecialiseerd is in aandrijftechnieken met bijbehorende besturingen en diensten. Gekozen werd voor de nieuwe toerengeregelde elektrohydraulische Sytronix aandrijving van Rexroth. Het grote verschil tussen een standaard hydraulisch aandrijfsysteem en de Sytronix aandrijving is het energieverbruik. Dit is ongeveer 25 kW voor het standaard systeem en circa 10 kW voor het nieuwe systeem.
Samen met Rexroth is de balenpers verder ontwikkeld waarbij de grootte van de gebruikte onderdelen goed zijn afgestemd. Het bijzondere van dit project voor Rexroth was dat de klant waarmee samen de machineaandrijving is ontwikkeld, een machinebouwer is en geen eindgebruiker. Het hele systeem is van te voren met simulaties gecontroleerd zodat de beoogde energiebesparing naar Willems goed onderbouwd kon worden.

Onderstaand filmpje toont u de balenpers in werking.

Het complete artikel vindt u in het juni-nummer van Aandrijftechniek

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven