Ga naar hoofdinhoud

Grootste schip diamantwinning krijgt complexe elektrische installatie

Het 177 meter lange schip “AMV3” is het grootste en meest complexe schip voor diamantwinning ter wereld. Bakker Sliedrecht was verantwoordelijk voor de gehele elektrische systeemintegratie van het schip. (Foto: Bakker Sliedrecht)

Het nieuwe schip van De Beers Marine Namibia is opgeleverd. Dit gebeurde twee jaar nadat scheepsbouwer Damen en elektrische systeemintegrator Bakker Sliedrecht een overeenkomst tekenden voor de bouw ervan. Bakker Sliedrecht heeft de volledige elektrische engineering, elektrische systeemintegratie, inbedrijfsstelling en levering van ruim 150 meter schakelkasten gedaan.

Het 177 meter lange schip “AMV3” is het grootste en meest complexe schip voor diamantwinning ter wereld. Het schip werd door Damen gebouwd op zijn scheepswerf in het Roemeense Mangalia. Daar werd het na een proefvaart opgeleverd. Momenteel ligt de AMV3 in Kaapstad, Zuid-Afrika, waar de installatie voor het winnen van diamanten wordt geïnstalleerd.

Levering en integratie van elektrisch pakket

Bakker Sliedrecht was binnen het nieuwbouwproject verantwoordelijk voor de gehele elektrische systeemintegratie van het schip. Het engineerde vanaf de tekentafel alle elektrische installaties. Van de elektrische voortstuwing via dieselgeneratoren tot de schakelborden, van het distributienetwerk van hoogspanning naar laagspanning tot de integratie van complexe systemen zoals het Dynamic Positioning (DP2) systeem, dat gebruik maakt van zeven boegschroeven en zes generatoren. Daarnaast leverde Bakker Sliedrecht ruim 150 meter aan schakelkasten voor de laagspanning aan boord.

Bijzondere samenwerking projectengineering

De samenwerking tussen bouwer en systeemintegrator was op meerdere punten bijzonder. Tijdens de engineering van het schip werkten teams van Damen en Bakker Sliedrecht nauw samen, zelfs op elkaars kantoor. ,,Wij hebben open en transparant samengewerkt. Dat heeft voor beiden goed gewerkt en uiteindelijk bijgedragen aan een hogere kwaliteit, meer efficiëntie en kosteneffectiviteit”, zegt projectmanager Fred Hordijk van Bakker Sliedrecht. Bakker Sliedrecht reist binnenkort nog naar Kaapstad om ter plekke enkele schakelborden in bedrijf te stellen en wat kleine restpunten op te lossen. Daarna zal nog een proefvaart met het schip gemaakt worden.

Uitdagingen tijdens Covid-19 pandemie

,,Het project is kortgeleden succesvol afgerond, maar er zijn zeker uitdagingen geweest. We hebben bijvoorbeeld een behoorlijk aantal schakelkasten in een hele korte tijd, onder moeilijke omstandigheden, midden in de pandemie gebouwd en opgeleverd. Dat maakte het heel bijzonder”, zegt Hordijk. ,,Door ons flexibel op te stellen en de schakelkasten later af te bouwen op locatie, hoefde de bouw van het schip niet te stagneren en kon Damen de AMV3 op tijd opleveren.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven