Ga naar hoofdinhoud

Axiaal ventilatoren voor grote koeluitdagingen

De AxiTop laat een prestatieverhoging zien bij grote axiaal ventilatoren tot 1250 mm. (foto: ebm-papst)

Axiaal ventilatoren in de bouwgrootte 1250 millimeter zijn al jaren een vast onderdeel van het assortiment van ebm-papst. Nu kunnen ook deze ventilatoren uitgevoerd worden met de AxiTop diffuser. De AxiTop verhoogt de efficiëntie en zorgt voor geluidsreductie.

De vleugels van de axiaal ventilator zijn met een geoptimaliseerde hellingshoek direct gemonteerd aan de rotor. Dankzij de 6kW elektronica kan een debiet van maximaal 65.000 m³/h worden bereikt. Het werkgebied van de ventilator gaat tot 280 Pa. De omgevingstemperatuur geeft evenmin een beperking, tot 75°C werkt de ventilator probleemloos.

Diffusor vergroot efficiëntie en minimaliseert geluid
Zonder AxiTop wordt gemiddeld een efficiëntie van 42 procent behaald. Wanneer de axiaal ventilator wordt uitgevoerd met de AxiTop diffusor, kan de efficiëntie dankzij de geoptimaliseerde aerodynamica oplopen tot meer dan 50 procent. Verder zorgt deze optimalisatie van de aerodynamica ervoor dat verliezen worden geminimaliseerd en het energieverbruik gereduceerd met 25 procent.

Energiesparing loont
In tegenstelling tot andere conventionele ontwerpen met asynchrone motoren, is een toerenregeling bij EC ventilatoren standaard inbegrepen. Dit vergroot de energiebesparing en loont voor de gebruiker. Als er veel fans in gebruik zijn, is de 0-10 V interface in combinatie met Modbus beschikbaar voor de aansturing. Een voorbeeld: overweeg je een werkpunt van ongeveer 48.000 m³/h bij 140 Pa en gaan we hierbij uit van een bedrijfstijd van 6.000 uur per jaar, dan resulteert dit bij het gebruik van een axiale ventilator in grootteklasse 1.250 mm met de AxiTop al snel in een energiebesparing van meer dan 1.000 euro per jaar (tegen een prijs per kWh van 0,15 euro).

Eenvoudige installatie
Deze ventilatoren worden bijvoorbeeld gebruikt in installaties voor de productie van elektriciteit in gascentrales en compressorstations, maar ook in bijvoorbeeld grote koelers en condensors. De AxiTop kan, eventueel zelfs achteraf, op al bestaande ventilatoren worden toegevoegd.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven