Ga naar hoofdinhoud

Aventics wil zelfstandig pneumatiekmarkt veroveren

De standaard cilinders van Aventics zijn doorontwikkelingen met een compact profielontwerp van de beproefde ISO-cilinder. Ze vormen de klassieke oplossingen voor tal van toepassingen in nagenoeg alle taken van industrie (foto: Aventics).

Sinds 1 januari zijn de pneumatiekactiviteiten van Bosch Rexroth overgedragen aan de Noors-Duitse investeringsmaatschappij Triton. Geert-Jan Stöver, manager Benelux, verwacht dat de Aventics gedoopte nieuwe onderneming op eigen benen een betere toekomst heeft dan in het grote technologieconcern.

De pneumatiekmarkt is een markt met relatief eenvoudige en goedkope producten, waarin aanbieders vaak concurreren op prijs en levertijd. Na uitvoerige analyse besloot het management van Bosch Rexroth medio 2012 de pneumatiekdivisie te verkopen. Per 1 juni 2013 werden voor de pneumatiekdivisie wereldwijd aparte juridische entiteiten opgericht (in Nederland dus een BV). In september maakte Bosch Rexroth bekend dat alle pneumatiekactiviteiten werden verkocht aan Triton. Per 1 januari dit jaar werden alle aandelen overgedragen.

Aventics in Nederland

Geert-Jan Stöver nam zo’n 25 mensen mee vanuit de Nederlandse Bosch Rexroth organisatie, waaronder alle engineers die zich met pneumatiek bezig hielden, de nodige commerciële medewerkers met kennis van pneumatiek plus wat ondersteunend personeel. Aventics is op dit moment nog gehuisvest bij het voormalige moederbedrijf in Boxtel, maar zal nog dit jaar verhuizen.

(Nu nog) in Boxtel heeft Aventics alle faciliteiten voor de opbouw en assemblage van complete elektro-pneumatische systemen, en voor het op maat maken en/of aanpassen van componenten voor klanten. Productie van componenten vindt niet plaats in Nederland, wel de assemblage van schakelkasten. Verder wordt vanuit Boxtel wereldwijd ondersteuning en testen en ingebruikname op locatie verzorgd.

Industriële markt

Op de industriële markt zijn veel componenten genormaliseerd. Hier moet een leverancier snel kunnen leveren en de afgesproken levertijd ook nakomen (leverbetrouwbaarheid). Stöver: “Wil Aventics zich handhaven, dan moeten wij meer toegevoegde waarde bieden. Wij moeten het hebben van betrouwbaarheid, service en kwaliteit. Onze focus ligt in eerste instantie op kleine en middelgrote industrieën die vooral zijn geïnteresseerd in service en productkwaliteit op middellange en lange termijn.”

Wereldwijd mikt Aventics vooral op de voedingsmiddelenindustrie, verpakkingsmarkt, truck- en trailerbouw en de automotive-industrie. In de niet al te verre toekomst zullen ook de medische en farmaceutische markt worden betreden. Specifiek voor Nederland blijft de maritieme markt een belangrijke doelgroep. Voor pneumatische systemen is het bedrijf hier nu al een van de grotere spelers.

Het volledig artikel vindt u in het juni-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven