Ga naar hoofdinhoud

Autonome elektrische ‘droomtractor’ heeft kunstmatige intelligentie (video)

Kubota heeft voor de autonome tractor gekozen voor een futuristisch ontwerp met vier rupsbanden (foto's: Kubota)

Ter gelegenheid van de 130e verjaardag van Kubota onthulde het bedrijf onlangs op een speciale producttentoonstelling in Kyoto haar visie op een ‘droomtractor’. De tegenstellingen met de eerste concept ‘dream tractor’ die Kubota 50 jaar geleden op de Expo ‘70 onthulde zijn best groot. Toen dacht men nog niet aan autonoom rijden, elektrische aandrijvingen of kunstmatige intelligentie.

Ook Japan heeft te maken met vergrijzing en er gaan steeds meer boeren met pensioen. Toch blijft de gemiddelde omvang van de landbouw groeien als gevolg van het uitbesteden van landbouwactiviteiten en het efficiënt beheren van landbouwgrond. Smart farming biedt hiervoor de oplossing.

Sinds de lancering van AgriRobo-tractoren in 2017 heeft Kubota de autonome landbouwmachines van deze serie uitgebreid. Nu onthult Kubota het conceptmodel droomtractor onder de naam ‘X tractor – Cross tractor’ met talrijke geavanceerde technologieën, zoals artificial intelligence en verregaande elektrificatie.

Futuristisch ontwerp

Kubota heeft voor de autonome tractor gekozen voor een futuristisch ontwerp met vier rupsbanden. Deze rupsbanden worden aangedreven door vier wielmotoren, die het mogelijk maken om de rotatiesnelheid van de vier rupsen willekeurig te veranderen. Zo is bijvoorbeeld een kleine draaicirkel mogelijk. De energievoorziening komt uit een combinatie van li-ion batterijen en door zonnecellen opgeladen batterijen.

50 jaar geleden toonde Kubota deze ‘Dream Tractor’ in het Kubota Paviljoen op de Japan World Exposition, Osaka 1970 met geavanceerde technologieën voor die tijd. Van autonoom rijden of kunstmatige intelligentie had men destijds nog niet gehoord.

Volledig onbemande werking

Op basis van diverse data, zoals het weer en groeidata van de gewassen, kiest de moderne X-tractor met AI de juiste bewerking van het land en voert deze acties uit. Het doel van Kubota is om tot een volledig autonome operatie te komen. Ook alle omgevingsdata die door de in bedrijf zijnde tractoren worden verkregen, worden automatisch gedeeld met andere machines op de locatie om zo een centraal gecoördineerde efficiënte te behalen.

Aanpasbare rupsen

Door de vierwielige rupsband heeft de droomtractor een stabiele autonome aandrijving, zelfs op natte ondergrond en bij oneffenheden in het terrein. De rupsband kan van vorm veranderen om de hoogte van de trekker op een optimaal constant niveau te houden. Ook is het mogelijk om de tractor in hoogte te variëren, bijvoorbeeld een laag zwaartepunt voor meer tractie of juist hoger om boven de gewassen uit te komen.

Onderstaande video geeft de visie weer van Kubota op het gebied van Smart farming.

https://www.youtube.com/watch?v=uRCNQy-wkKA

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven