Ga naar hoofdinhoud

Elektriciteitsopwekking in de woestijn

Rainer Bleich, projectmanager van Wintershall, bij de technische oplevering van de generator in de WEG-fabriek van São Paulo, Brazilië (foto: WEG)

Wintershall, een dochtermaatschappij van BASF, is voor de elektriciteitsopwekking voor een installatie voor olie and gas scheiding (GOSP) op de Nakhla-site in de Libische Woestijn overgegaan van een met diesel aangedreven elektriciteitscentrale naar een gasturbine met synchrone generator. De op maat gemaakte synchrone generator met bijbehorend instrumentatie- en besturingspakket werd geleverd door WEG. Het resultaat is een autonome energiecentrale die het gas dat vrijkomt van de GOSP gebruikt en zo de impact op het milieu vermindert en de beschikbaarheid van de installatie verhoogt.

Wintershall, Duitse producent van aardolie en aardgas, is sinds 1958 actief bezig met het opsporen en verwerken van olie in Libië. In plaats van het gas af te fakkelen dat vrijkomt bij de aardoliewinning, zoals gebruikelijk is, past Wintershall een ‘anti-affakelbeleid’ toe en gaat het gas extensief bewerken om zo de CO2-emissie in Libië fors te reduceren.

Hergebruik energie

De energiebehoeften van Wintershall op de sites van Nakhla en Hamid stegen na de invoering van een waterinjectieproces. Voordat de GOSP-site van Nakhla in 2009 werd gemoderniseerd, konden de 40.000 liter dieselbrandstof die per week nodig waren voor de Hamid-installatie enkel per vrachtwagen worden aangeleverd. De vrachtwagens legden jaarlijks duizenden kilometers af en deden de transportkosten hoog oplopen, zonder nog te spreken van het gevaar op ongevallen. Aangezien de toevoer vrachtwagengebonden was, bestond ook steeds de kans dat de stroom zou uitvallen als de levering niet op tijd aankwam en dat zou dan leiden tot een kostbare productiestop.

In plaat van de afgelegen dieselkrachtcentrale van de Hamid-site te upgraden, besloot Wintershall om de elektriciteitsproductie te centraliseren in de GOSP van Nakhla, slechts 26 km verder, en om daar dan het beschikbare vrij gekomen gas te gebruiken voor energieopwekking. De oplossing was een nieuwe, hoogperformante gasturbine met een nominaal vermogen van 7 MW en uitgerust met een synchrone generator van WEG.

Door de ongunstige omgevingsfactoren, zoals hoge temperaturen en veel zandstormen, moest de elektrische uitrusting aan strikte eisen voldoen. Zo moest bijvoorbeeld zandafzetting in de generator worden voorkomen en moest het ook mogelijk zijn om fijne zanddeeltjes, die zelfs kunnen binnendringen in de allerkleinste spleetjes, onmiddellijk te verwijderen om schade te vermijden.

Met een capaciteit van 10,2 MVA werkt de synchrone generator van WEG volledig autonoom en heeft ook al meer dan 20.000 uur continu gedraaid. Het duurde ongeveer een jaar om deze aangepaste generator te bouwen. Een van de speciale functies is de luchtkoeling met een bovenop gemonteerde lucht/lucht-wisselaar en externe ventilatoren. De luchtfilter is ontworpen om zandophoping te voorkomen: alle zanddeeltjes worden onmiddellijk via gleuven afgevoerd. Daarnaast is de vierpolige generator – met beschermingsklasse IP55 – ontwikkeld voor een spanning van 6000 V bij een frequentie van 50 Hz en voor temperaturen tot 55°C. Hij is ook wit geschilderd om de warmteopname te minimaliseren.

Hergebruik restwarmte

Tussen Nakhla en de dieselkrachtcentrale van Hamid werd een 30 kV bovengrondse leiding aangelegd die dienstdeed als reservestroomvoorziening. Nu kan de GOSP werken met stroom van de gasturbine en de generator en in noodsituaties terugvallen op de conventionele dieselcentrale. De 14 MW extra warmte van de gasturbine wordt gebruikt om de ontgonnen olie op te warmen tot 70°C en vervangt zo vijf warmwaterboilers.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven