Ga naar hoofdinhoud

Augmented reality als hulpmiddel bij verspaning

Met de AR applicatie kan de CNC operator met een AR bril of tablet extra informatie opvragen over de bewerking aan een CNC machine.

Augmented reality kan een extra hulpmiddel zijn bij CNC-besturing. Mitsubishi Electric en het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnologie (IPT) tonen op de EMO 2017 (een nieuw AR-systeem met Android tablets en smart glasses. Dit systeem informeert de CNC-operator via mobiele devices, als een AR-bril, welke stappen hij moet nemen, bijvoorbeeld bij een machinestoring.

Het smart informatiesysteem geeft CNC-operators realtime informatie via een pop-up op een tablet of bril. Zo geeft het systeem bijvoorbeeld aan waarom een machine niet start (bijvoorbeeld omdat een machinedeur niet goed dicht zit). Ook volgt een waarschuwing als de machine voor belangrijk onderhoud staat of als slijtage is opgetreden.

Video’s maar ook tekstboodschappen, eventueel geprojecteerd op de smart glasses, informeert over de te nemen stappen om de machine weer aan de praat te krijgen. En omdat de besturing ook realtime signalen stuurt als een van de componenten een storing geeft, kan de operator veel sneller ingrijpen. Dit alles spaart kostbare tijd waardoor de machine weer snel inzetbaar is.

Augmented reality als hulpmiddel

Mitsubishi Electric en Fraunhofer IPT denken dat slimme apparaten ook bijdragen aan het terugdringen van het tekort aan vakmensen. Nieuwe medewerkers, zonder veel ervaring, zijn met AR brillen en slimme tablets sneller inzetbaar. De technologie ondersteunt bij beslissingen en taken.

Naarmate machines complexer worden, kunnen ook ervaren CNC-operators met smart glasses gemakkelijker de machines bedienen. De devices kunnen gebruikt worden voor trainingsdoeleinden. Het systeem werkt met alle commercieel beschikbare slimme brillen en tablets op Android.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven